Administrație

Peste 200 de asistenți medicali au plecat în ultimii trei ani la muncă în străinătate

Peste 200 de asistenţi medicali din Alba au plecat în ultimii ani la muncă peste hotare, în topul preferinţelor fiind destinaţii ca Anglia, Irlanda, Italia, Germania şi Austria.

„În jur de 200 de certificate de conformitate avem eliberate şi scrisori de recomandare”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele filialei Alba a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), Graţiela Indreica, întrebată câte acte a eliberat în ultimii trei ani instituţia pe care o reprezintă pentru asistenţii medicali care au ales să profeseze în străinătate.

Indreica a precizat că doar din 2015 certificatele de conformitate sau scrisorile de recomandare de care au nevoie asistenţii medicali pentru a profesa în străinătate se eliberează de către OAMGMAMR. „Până în 2015 era la nivelul Ministerului Sănătăţii şi nu vă pot spune datele exacte până atunci”, a menţionat aceasta.

Ea a mai spus că, în general, asistenţii plecaţi la muncă peste hotare au optat pentru Anglia, Irlanda, Italia, Germania şi Austria.

Preşedintele filialei Alba a OAMGMAMR a menţionat că în judeţ funcţionează zece şcoli postliceale cu profil sanitar, iar din cei în jur de 200 de absolvenţi care termină anual, mulţi părăsesc ţara. „Din promoţia de anul trecut, cam 60-70% s-au angajat (la spitale din România – n.r.). Mai sunt cei care părăsesc ţara”, a spus Indreica.

În prezent în Alba profesează un număr de 2.600 de asistenţi medicali generalişti, asistenţi medicali de farmacie, asistenţi medicali pe diferite specialităţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.