Administrație

Primul centru de simulare pentru instruirea asistenților medicali, deschis în județ

Asistenţii medicali şi elevii şcolilor postliceale de profil din Alba au posibilitatea să se perfecţioneze în cadrul primului centru de simulare în instruirea medicală din judeţ, deschis de către filiala locală a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

„Cursurile de educaţie medicală continuă pe care noi suntem abilitaţi, prin lege, să le desfăşurăm vor avea de acum înainte o parte de simulare”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă prilejuită de deschiderea acestui centru de simulare în instruirea medicală, preşedintele filialei Alba a OAMGMAMR, Graţiela Indreica.

Potrivit acesteia, noile metode de educaţie şi practică medicală bazate pe simulare permit învăţarea şi dezvoltarea competenţelor şi a tehnicilor medicale corect, sub supravegherea instructorilor, pe baza unui program bine structurat, fără a se pune viaţa pacientului în pericol.

Centrul de simulare, aflat în incinta sediului Ordinului din Alba Iulia, permite învăţarea pe simulatoare simple şi complexe a tehnicilor medicale, cum ar fi resuscitarea cardiorespiratorie, măsurarea semnelor vitale (puls, tensiune arterială), tehnicile de administrare a injecţiei intradermice, subcutanate şi intramusculare, de abord şi administrare a terapiei intravenoase, sondajul nasogastric, sondajul vezical şi îngrijirea traheală, simularea intervenţiei în cazul tulburărilor de ritm cardiac etc.

„Activitatea unui asistent medical este complexă. Sunt o serie de proceduri medicale pe care el trebuie să le realizeze corect şi să se asigure că disconfortul pacientului este cât mai mic. (…) Educaţia medicală continuă este modalitatea prin care asistentul învaţă şi exersează tehnici noi, accesează informaţii medicale inovative şi astfel este capabil să ofere pacientului cele mai bune îngrijiri medicale”, a mai spus Graţiela Indreica.

Ea a precizat că filiala Alba are încheiate deocamdată parteneriate cu şase din cele zece şcoli postliceale sanitare din judeţ, iar elevii pot urma în mod gratuit aceste ore de practică.

Cursurile pot fi urmate, de asemenea, şi de cei din asistenţa medicală comunitară sau asistenţii care activează în cadrul cabinetelor de medici de familie.

„Procedurile de practică ale asistenţilor medicali sunt aceleaşi pentru toată lumea. Ori noi, prin cursuri şi prin faptul că, indiferent de experienţă şi de cunoştinţe, toţi vor trece prin acest filtru al simulării permite în practică în felul ăsta să dăm o imagine clară a competenţelor pe care le are fiecare la un moment dat şi al necesarului de training pe care-l mai are de făcut în continuare”, a adăugat Graţiela Indreica.

Dotarea centrului de simulare a costat în jur de 200.000 de lei, banii provenind din fondurile proprii ale filialei Alba. În judeţ profesează un număr de 2.600 de asistenţi medicali generalişti, asistenţi medicali de farmacie, asistenţi medicali pe diferite specialităţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.