Administrație

Cum vrea ministrul Mediului să definitiveze electrificarea de Centenar

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, miercuri, la Alba Iulia, că 9.000 de gospodării care nu sunt alimentate cu energie electrică vor putea fi în anii următori echipate cu celule fotovoltaice, prin proiectul intitulat „Centenarul Luminii”.

„Împreună cu Ministerul Energiei, vom lansa în perioada următoare ghidul de finanţare pentru 9.000 de unităţi locative, respectiv de gospodării, pentru montarea de celule fotovoltaice. Proiectul se numeşte ‘Centenarul Luminii’. Este un proiect multianual. Ne dorim ca primele celule fotovoltaice să fie montate anul acesta”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu a spus că autorităţile îşi doresc ca în România să nu mai existe niciun fel de gospodărie care să nu dispună de curent electric.

Ministrul a mai declarat că, la jumătatea lunii septembrie sau spre sfârşitul acesteia, va fi aprobat ghidul de finanţare privind montarea celulelor fotovoltaice, programul Casa Verde fiind înlocuit astfel cu un alt program de montare de panouri fotovoltaice.

„Avem 100 de milioane de euro, astfel încât 26.000 de gospodării vor putea să beneficieze de această finanţare. Asta înseamnă montarea de panouri fotovoltaice, cu o putere instalată de 3 kilowaţi. Asta înseamnă un mare ajutor şi pentru încălzire şi pentru încălzirea apei calde şi pentru folosirea aparatelor electrocasnice cu producerea curentului electric de către aceste celule fotovoltaice. Şi încă un câştig pentru persoanele care vor accesa aceste fonduri va fi faptul că (cel care accesează – nota red.) va deveni un mic producător de energie electrică, pentru că curentul electric produs suplimentar va intra în reţeaua naţională. Este un lucru extrem de benefic pentru populaţie, este un proiect ambiţios”, a spus ministrul.

Gavrilescu s-a declarat convinsă că „un număr foarte mare de cetăţeni vor accesa acest program”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.