Social

Filme de început de secol XX proiectate în trei cine-concerte speciale la Alba Iulia Music & Film Festival 2018

Festival Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) 2018, care va debuta la sfârșitul săptămânii viitoare. Evenimente ce îmbină într-un mod inedit filmul și muzica live, cine-concertele aduc în faţa spectatorilor pelicule produse acum aproape un secol, o șansă unică de a (re)descoperi începuturile cinematografiei mondiale. Cele trei cine-concerte vor fi găzduite de Piaţa Vestică a cetăţii Alba Carolina.

Vineri, 31 august, de la ora 21:00, este programat un film unic ca execuţie. Documentarul sovietic Omul cu camera de filmat/Man with a movie camera a rămas în istoria filmului prin tehnicile cinematice inedite folosite în premieră de Dziga Vertov, multe dintre ele inventate chiar de către regizor. Tocmai această execuţie absolut revoluţionară pentru anul 1929, a făcut ca filmul să nu fie foarte popular în acea perioadă, abia mult mai târziu, în zilele noastre, primind adevărata apreciere a valorii lui, fiind declarat unul dintre cele mai bune documentare produse vreodată. Este un film plin de energie și, în acelaşi timp, un documentar despre o zi din viaţa Uniunii Sovietice, un documentar despre filmarea acestui documentar şi o prezentare a publicului care urmăreşte filmul.

Vedem adesea operatorul care realizează filmul, dar nu vedem aproape nimic din imaginile surprinse de el pe peliculă. Publicul va avea șansa să-l descopere în acompaniamentul live a trupei Abator Industries, un grup muzical independent specializat în improvizaţie muzicală.

Cel din urmă film mut produs de avangarda sovietică ajunge sâmbătă, 1 septembrie, ora 21:00, la Alba Iulia Music and Film Festival, într-o proiecţie specială cu acompaniament live. Fericirea/ Schastye este povestea populară stilizată a ţăranului Khmyr a cărui idée supremă asupra fericirii este să ajungă ţar, să mănânce grăsime de porc și să nu facă nimic. Aventurile lui și ale soţiei sale care ajunge să-și găsească fericirea într-o fermă colectivă după revoluţie, sunt puse în valoare de interpretarea live asigurată de Karpov not Kasparov , duo-ul care a compus o coloană sonoră specială pentru acest cine-concert. Combinaţia de muzică electro, jazz, cu nuanţe de folclor pe alocuri, dă un ritm irezistibil acestei pelicule produse în 1935 de regizorul Aleksandr Medvedkin.

Femeia în Lună/ Frau im Mond a fost produs, în 1929, de regizorul german Fritz Lang și este primul lungmetraj de acţiune din istoria cinemaului în care acţiunea se petrece în spaţiu. Filmul are o strânsă legătură cu Transilvania prin Hermann Oberth, considerat unul din părinţii astronauticii, originar din Sibiu. Oberth a lucrat ca și consultant știinţific la acest film, realizând în întregime planurile detaliate ale navetei spaţiale cu mai multe trepte prezentată în film.

Întâmplător sau nu, Frau im Mond apărea în acelaşi an (1929) în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid.

Proiecţia filmului, programată pentru duminică, 2 septembrie, ora 21:00, este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, un ansamblu creat special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute („silent movies rescoring”) printr-un mixt de foley, efecte electronice în timp real şi improvizaţie live. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului, este realizată, tot live, de inconfundabila „voce a filmelor”, Irina Margareta Nistor.

Programul ediţiei cu numărul 6 va fi completat de invitaţi speciali, recitaluri de muzică, seri de dans și întâlniri cu personalităţi ale cinematografiei românești ce vor fi anunţate în curând.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.