Economie, Mozaic

August a fost o lună de depreciere pentru leu

Leul pare încă ferit de criza prin care trec multe dintre cele mai importante monede emergente, afectate de nivelul ridicat al datoriei lor publice și de majorarea plasamentelor în dolari, stimulate de creșterea dobânzilor de către Federal Reserve System (Fed).

În opinia analiștilor există posibilitatea apariției unei crize de lichiditate pe piețele emergente. Aceasta a făcut ca lira turcească să se deprecieze în doar câteva zile cu 10% față de dolar, ceea ce zdruncină sistemul financiar al țării dar și băncile europene, în special cele italiene, care au o expunere ridicată. La rândul lor, pesoul argentinian și rupia indiană au atins minimul istoric față de dolar.

Monedele de la marginea zonei euro au avut o evoluție ușor depreciativă, pierderile fiiind de până la un procent.

Cursul euro s-a mișcat în perioada analizată între 4,6416 și 4,6489 lei, luna fiind încheiată la 4,6440 lei, mai sus cu aproape 1,6 bani față de finalul lui iulie.

Tranzacțiile din ultima ședință din august s-au realizat în culoarul 4,632 – 4,652 lei, cu închiderea la 4,64 lei.

Media dolarului americana fluctuat între 3,9704 și 9959 lei, la sfârșitul lui august ea fiind stabilită la 3,9783 lei, în creștere cu circa trei bani față de sfârșitul lui iulie.

Moneda elvețiană s-a apreciat pe piețele internaționale până la 1,124 – 1,132 franci/euro, profitând de statutul de „refugiu” în perioadele de creștere a aversiunii față de risc. Media ei a crescut de la 4,0646 la 4,1143 lei, mai sus cu peste 12 bani față de sfârșitul lui iulie.

Operațiunile de tip repo efectuate de BNR, ultima având o valoare de aproape 12,2 miliarde lei, au echilibrat nivelul lichidității din piața monetară, banii împrumutați de băncile comerciale având ca efect scăderea indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat luna la 3,22% iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,41%. Indicii la nouă și 12 luni se plasau la sfârșitul lunii trecute la 3,48%, respectiv la 3,53%.

Dolarul american a profitat de statul său de „monedă refugiu” și s-a apreciat față de euro la sfârșitul perioadei analizate.

Euro a scăzut de la 1,1734 dolari, la începutul perioadei, la 1,1585 dolari. Piețele americane s-au închis vineri la 1,1603 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 7.056,03 dolari, față de 6.916,68 dolari, joi seară.

O analiză de Radu Georgescu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.