Social

Cântecul patriotic, secțiune specială în Anul Centenarului la Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”

Cântecul patriotic va beneficia de o secţiune specială în Anul Centenarului Marii Uniri în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, care se desfăşoară de joi până duminică la Alba Iulia şi Jidvei.

„Am pregătit o ediţie specială, cu foarte multe noutăţi şi, sperăm noi, suficientă emoţie pentru a marca acest an de sărbătoare, în care ne bucurăm de împlinirea celor 100 de ani de la realizarea Marii Uniri. Avem o nouă secţiune inclusă în concurs anul acesta, tocmai pentru a celebra cei 100 de ani de la Marea Unire, ‘Cântec de Mare Unire’, prin intermediul căreia am încercat să-i îndrumăm pe tinerii interpreţi spre cântece care, prin textul poetic, prin universul poetic, să scoată la lumină şi să vorbească despre devenirea noastră, despre parcursul nostru şi despre identitatea noastră”, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul festivalului, Ioana Ardelean.

Iniţiatorul festivalului, Claudiu Necşulescu, a opinat că este ediţia, „poate, cu cea mai mare încărcătură emoţională, având în vedere că suntem în 2018, când sărbătorim primul Centenar de Românie Mare”. Omul de afaceri a menţionat că, în acest sens, la festival participă, în actuala ediţie, şi concurenţi din zone istorice ale României care astăzi nu se mai află în graniţele ţării. Astfel, vor participa, în concurs şi în cadrul recitalurilor, interpreţi din Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, dar şi din Kazahstan, unde se află o comunitate românească, în mare majoritate urmaşi ai românilor deportaţi din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

În total, vor participa în concurs 40 de tineri solişti vocali şi instrumentişti, cei mai buni din cei 85 care s-au prezentat la preselecţii.

În zilele premergătoare concursului, programul concurenţilor a inclus participarea la ateliere de folclor şi istorie, vizitarea Expoziţiei etnografice a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, vizitarea podgoriei şi a cramelor de pe Valea Târnavei Mici.

Printre interpreţii care vor susţine recitaluri la „Strugurele de Aur” se numără Floarea Calotă, Aneta Stan, Sava Negrean Brudaşcu, Mariana Anghel, Zinaida Bolboceanu, Gheorghe Roşoga, Alexandru Pugna, Ionuţ Fulea şi Nicolae Furdui Iancu. De asemenea, vor urca pe scenă şi tineri laureaţi la ediţiile precedente ale festivalului.

Concursul va fi transmis în direct de televiziunea naţională, iar recitalurile vor fi înregistrate şi transmise ulterior în ediţii speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric”.

Pentru prima dată în istoria Festivalului, TVR 1 va transmite în direct, în cadrul emisiunii “Tezaur Folcloric”, recitalurile din seara de Gală, sâmbătă, începând cu ora 21,00, au menţionat organizatorii.

Gala Laureaţilor va fi reeditată, potrivit tradiţiei, duminică, în Piaţa Centrală din Jidvei, locul de unde a pornit acest festival în urmă cu 18 ani.

Festivalul Naţional de Folclor „Strugure de Aur”, organizat de compania Jidvei, se derulează în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, şi în coproducţie cu Societatea Română de Televiziune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.