Social

Samoilă Mârza, „Fotograful Unirii”, omagiat de bicicliști prin reconstituirea traseului către Alba Iulia

Zeci de biciclişti i-au adus sâmbătă un omagiu „fotografului Unirii”, Samoilă Mârza, reconstituind traseul parcurs de acesta, pe bicicletă, în ziua de 1 Decembrie 1918 din satul său natal, Galtiu, până la Alba Iulia.

Bicicliştii, care s-au adunat în faţa Catedralei Reîntregirii din „Oraşul Marii Uniri”, au pedalat în fapt de la Alba Iulia până la Galtiu şi retur, respectiv în total 28 de kilometri.

În Galtiu au fost întâmpinaţi în parcul în care este amplasat un bust al “fotografului Marii Uniri” de către localnici îmbrăcaţi în costume populare, printre care şi urmaşi ai acestuia. Aici, bicicliştii au făcut, în afară de selfi-urile de rigoare, şi o fotografie de grup, realizată atât după tehnica veche, cea folosită de Samoilă Mârza acum un veac, cu o tehnică ce combină colodiu umed şi realitatea augmentată, cât şi după cea actuală.

Evenimentul omagial a fost organizat de către Rotary Club şi Lions Alba Iulia, care au vrut astfel să-şi arate „respectul după 100 de ani pentru toate fotografiile” făcute de Mârza la 1 Decembrie 1918. Data organizării evenimentului nu a fost aleasă întâmplător, Samoilă Mârza fiind născut în 18 septembrie 1866.

Rămas în posteritate ca „fotograful Unirii”, Mârza a realizat cinci clişee care au imortalizat momente surprinse în timpul Marii Adunări Naţionale din 1 Decembrie 1918. Pe lângă cele cinci fotografii, Samoilă Mârza a mai realizat trei cu consătenii săi din Galtiu. De asemenea, tot legat de Marea Unire sunt alte trei fotografii efectuate pe 14 noiembrie în curtea unei cazărmi din Viena, la slujba religioasă de sfinţire a primului drapel tricolor al Consiliului Naţional Român Militar.

Trei din cele cinci fotografii din 1 Decembrie 1918 înfăţişează scene cu mulţimea de pe Câmpul lui Horea, iar două cu tribunele oficiale de la care au vorbit episcopul Iuliu Hossu şi dr. Aurel Vlad. Pentru a realiza o fotografie era nevoie de 10-20 de minute, timpul de aşezare fiind mare. În plus, plăcile fotografice erau foarte grele, de asemenea trepiedul.

Niciuna din fotografii nu a fost realizată însă în fosta Casină, Sala Unirii, locul unde în 1918 cei 1.228 de delegaţi au proclamat Unirea Transilvaniei cu România. Unii istorici au interpretat că Mârza nu a fost lăsat să intre în Casină, neavând credenţional. Alţii susţin însă că nu s-a ajuns la această postură pentru că Samoilă Mârza însuşi nu şi-ar fi pus problema să intre în clădire, nefiind delegat, şi neştiind, de asemenea, că era unicul care imortalizează evenimentul.

Cel care ar fi trebuit să fie, după unele informaţii, „fotograful oficial” al Adunării, Bach, care a realizat multe poze document cu Alba Iulia atât înainte de 1918, cât şi după acest an, nu se ştie cu exactitate din ce motiv nu a fost prezent la manifestare. Într-o discuţie avută ulterior cu un istoric, Bach a negat că ar fi trebuit să fie prezent ca fotograf la momentul Unirii de la Alba Iulia, susţinând că nu avea obligaţia să fie acolo.

Chiar şi într-un număr aşa de mic, cele cinci fotografii au putut constitui însă un argument al delegaţiei României prezente la Conferinţa de Pace de la Paris din anul 1919 pentru a demonstra caracterul plebiscitar al întrunirii din 1 Decembrie 1918.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.