Social

Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei își revendică numele! (P)

Ţinând cont de faptul că există în zonă o bogată istorie viticolă atestată de acum peste 800 de ani, de faptul că emblema oraşului are în componenţa graficii trei struguri, ca de-a lungul timpului au fost persoane preocupate care au strâns diverse informaţii şi materiale, dovezi istorice ale activităţilor din diverse perioade, la Mediaş, trei asociaţii neguvernamentale împreună cu autorităţile locale şi regionale pun umărul la readucerea în atenţie a Vechii Metropole de Vin a Transilvaniei aşa cum era numit în urmă cu secole, Mediașul.

Vechiul centrul logistic, aflat în mijlocul podgoriilor de pe Valea Târnavei Mari care avea în 78 de localităţi peste 6.700 de hectare de plantaţii de vită de vie din totalul de 10.600 ha din Transilvania, este locaţia care în anul 1876 devenea sediul primei Şcoli de vin şi pomicultura din zonă.

Începând cu anul 1863 Phyloxera adusă din Statele Unite în Franța a început să decimeze viile şi să pustiiască podgoriile din Europa. În anul 1889 această problemă a ajuns şi în zona Târnava Mică. Soluţia apărută de altoire a vițelor hibride americane a fost preluată în 1902 de specialiştii din zona Mediaş şi dezvoltată la nivel de industrie, cu vagoane care plecau din Mediaş pe calea ferată dată în folosinţă în 1872.

Cu ajutorul oamenilor că Friedrich Caspari, Michael Ambrosi sen, Michael Ambrosi şi mai târziu Alfred Ambrosi, care au pus umărul la dezvoltarea domeniului, înfiinţarea de culturi vaste de vițe de vie altoite. Pentru a ne da seama de anvergura dezvoltării zonale, este suficient să amintim faptul că Friedrich Caspari deţinea aproximativ 450 de ha de viță de vie şi butaşi de via de vie la începutul secolului XX şi peste 1000 de angajaţi în Mediaş şi 4 localităţi învecinate.

Caspari a avut în portofoliu clienţi precum Principele de Lichtenstein, Baronul Szapari, Contele Mikes, Contele Inczedy, a fost Director Tehnic la Pepinierele Stirbey din Buftea după ce în prealabil a activat timp de 10 ani ca şi Comisar pentru replantarea viilor din Transilvania (1892-1902). A pus umărul la replantarea Ţării Româneşti, Transilvaniei, Ungariei, Austriei, Germaniei, Lichtensteinului şi Rusiei.

Ambrosi a fost Preşedintele Asociaţiunii Săseşti de Viticultura din Transilvania, a deţinut Pepinierele de la Aiud, actuala Staţiune de cercetare pentru Vinificaţie de la Blaj, depozitele de vin de la Mediaş şi a fost asociat al Principelui Stirbey la Pepinierele de la Buftea. Astfel el a pus umărul la replantarea Transilvaniei, şi împreună cu Principele Stirbey a Ţării Româneşti şi a Ţărilor Baltice. De asemenea el este cel care în 1928 a dat numele actual soiului de struguri Feteasca Regală apărut la Daneș sub numele de Dănășana.

Astfel, din 21 şi până în 23 Septembie, în Vechea Metropolă de Vin Mediaş, Piaţa Regele Ferdinand I se transformă într-o locaţie de degustare a vinurilor şi preparatelor culinare specifice însoţite de concerte de muzică live de mai multe genuri. Pe perioada a celor trei zile vom avea muzică din categorii foarte diferite. Avem trupe independente din toată țara, cu stiluri cât mai variate de la Hip-Hop la Dream Pop-Experimental, Jazz, Ska-Reggae şi Alternative Pop, un proiect de jazz fermecător care cântă Rough Romanian Soul, urmat de o trupă mult îndrăgită, care cântă “Country-Rock made în Transylvania” şi încheiem seara cu Taxi, cea mai sinceră și nonconformistă trupă pop-rock din România. Încheiem Festivalul cu muzică Folk şi Pop Rock reprezentați de artiștii locali.

Vor fi prezente 16 crame din ţară în 12 standuri şi bineînţeles că vor fi prezente şi vinuri din Republica Moldova de la mai multe crame. Degustările vor fi organizate prin achiziţia unor taloane de degustare valorice cu pahar prin care participanţii vor putea face câte o degustare de 15 ml la fiecare din cele 12 căsuţe prezente. Dorinţele de a sorbi un pahar de vin sau de a achiziţiona o sticlă din vinul cel mai plăcut vor fi şi ele satisfăcute direct de la căsuţe, în limita stocului disponibil.

Chefi de renume în avanpremieră Regiunii Gastronomice Europene 2019 din Sibiu vor găti live feluri deosebite de mâncare, aşa cum stă bine lângă un pahar de vin. Chef Marius Rafa şi Chef Radu Zârnesc împreună cu echipa Masters of Flames vor pregăti ceafa de taur, coaste de porc, păstrăv, sturion, gulaş de vită, steak de mangaliţa, cârnaţi, cartofi şi legume.

Programul festivalului va fi disponibil la standurile de achiziţie a taloanelor iar surpizele pregătite îi vor încânta pe vizitatori. Expoziţie de istorie a vinului din zonă, lansarea mărcii Ambrosi având invitaţi speciali, tombola, must pentru toate vârstele, coctailuri şi multe altele va aşteaptă la acest festival.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia de Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Consorţiul Regiunii Gastronomice Europene, Forumul Democrat German.

Vă aşteptam pe toţi cu drag la Mediaş!!! Sponsor principal Romgaz Mediaş!

Asociaţia Pusteblume Mediaş
Asociaţia Ardealul Mediaş
Asociaţia Locului Natal

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.