Administrație

Liceul din Baia de Arieș va fi reabilitat energetic cu fonduri europene

Liceul din Baia de Arieş, un oraş din Ţara Moţilor, va fi reabilitat energetic cu fonduri europene, urmând ca până în vara anului 2020 să fie efectuate lucrări cu un buget în valoare de peste 3,8 milioane de lei, potrivit contractului de finanţare semnat la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru.

„La liceul din oraş, aceste investiţii erau necesare, deoarece, până în prezent, nu am avut astfel de lucrări de reabilitare şi eficientizare energetică. Prin proiectul nostru, vom scădea la mai puţin de jumătate faţă de situaţia actuală, atât consumul anual de energie primară, cât şi emisiile gazelor cu efect de seră. Anticipăm că reabilitarea şi modernizarea acestei instituţii va atrage noi elevi şi va asigura un act educaţional de calitate pentru zona de nord-est a Apusenilor”, a declarat, la semnarea contractului de finanţare, primarul oraşului Baia de Arieş, Traian Pandor.

La rândul său, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a menţionat că Primăria Baia de Arieş este una dintre cele peste 60 de entităţi ale administraţiei publice locale sau unităţi descentralizate ale administraţiei centrale care au depus proiecte pe Prioritatea de investiţii a Programului REGIO care asigură eficientizarea energetică în clădirile publice.

„Este destul de dificil pentru o localitate mică să pregătească multe cereri de finanţare, deoarece şi bugetul este destul de scăzut şi provocările sunt destul de mari. Spre exemplu, aceste fonduri reprezintă mai mult de 60% din bugetul anual de venituri al oraşului şi ar fi fost imposibil ca lucrările să fie finanţate fără aportul fondurilor europene. (…). Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie pentru cel mai mare liceu pe o rază de peste 20 kilometri, va duce la creşterea confortului elevilor şi profesorilor şi va aduce bucurie pentru comunitatea locală”, a declarat, potrivit unui comunicat transmis Agerpres, Simion Creţu.

„Eficientizarea energetică a Liceului ‘Dr. Lazăr Chirilă’ Baia de Arieş, judeţul Alba” dispune de peste 3,83 milioane de lei, din care suma nerambursabilă obţinută este de peste 3,75 milioane lei, restul provenind din contribuţia beneficiarului.

Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare a acoperişului, izolarea termică a faţadei, respectiv a pereţilor exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar şi pentru cea opacă, precum şi de izolare termică a planşeului peste ultimul nivel încălzit. Proiectul prevede şi reabilitarea completă a sistemului de încălzire, dar şi instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, respectiv a unor panouri solare fotovoltaice, concomitent cu înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă. Nu în ultimul rând, se va realiza adaptarea clădirii existente pentru accesul şi utilizarea serviciilor oferite către persoanele cu dizabilităţi.

Durata de derulare a investiţiilor se va întinde până la finalul lunii iulie 2020, mai arată sursa citată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.