Educație

Nicolae Manolescu a vorbit despre literatură și în roman la Universitate

„Centenarul romanului românesc – cele mai bune romane româneşti apărute în cei 100 de ani de la fondarea Statului Naţional Român” este tema celei de-a XI-a ediţii a „Colocviilor Romanului Românesc Contemporan”, care se desfăşoară la acest sfârşit de săptămână la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

„Nu întâmplător, ‘Centenarul Marii Uniri’ înseamnă ceva şi în literatură şi în roman”, a afirmat preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, moderator al sesiunii de comunicări.

El a afirmat că se poate vorbi de romanul românesc modern ca un roman al Centenarului. „Sigur, nu imediat în 1918, odată cu Marea Unire. Literatura are hachiţe. Nu se schimbă când se schimbă societatea sau regimul politic. Din fericire. Ea are o inerţie mai mare, în general. (…). În 1918, încheindu-se ‘Marele Război’, sigur că toată România s-a schimbat, nu numai politic, dar prin toată viaţa socială, prin economie şi nu putea cultura să nu recepteze aceste mesaje de la societate, de la lume, care toată se schimba. Pieriseră nişte imperii, luaseră naştere altele. Dar literatura nu a aşteptat mult să producă primele opere legate cu adevărat de noua societate românească, de noua lume care se năştea”, a spus Manolescu.

Acesta a menţionat că primul mare roman modern a fost „Ion”, de Liviu Rebreanu, apărut în 1920, urmat în decurs de patru-cinci ani de câteva romane „atât de diferite între ele, încât toată plaja romanului ca specie majoritară a genului epic să fie ocupată de la un cap la altul”.

Nume de marcă ale literaturii române participă la actuala ediţie a „Colocviilor Romanului Românesc Contemporan”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.