Administrație

Ministrul Culturii este optimist: Monumentul Marii Uniri va fi finalizat până la 1 Decembrie

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, care a avut o întâlnire de lucru la sfârşitul acestei săptămâni la Alba Iulia cu factorii implicaţi în realizarea Monumentului Marii Uniri, şi-a exprimat încrederea că obiectivul va fi finalizat până la 1 Decembrie.

„George Ivaşcu, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, în frunte cu primarul oraşului, Mircea Hava, a avut întâlniri de lucru cu maestrul Mihai Buculei, constructori, specialişti implicaţi în realizarea monumentului de dimensiuni impresionante (cu o înălţime de 22 de metri şi o greutate de circa 1.350 de tone). Cu acest prilej, a fost evaluat stadiul lucrărilor, dar şi respectarea graficului de execuţie. Din analiza efectuată s-a constatat că ritmul şi condiţiile în care se desfăşoară lucrările sunt în parametri optimi, ceea ce conferă perspectiva că acest obiectiv va fi realizat în timp util”, se arată într-un comunicat transmis duminică de către MCIN.

Potrivit acestuia, activităţile se desfăşoară concomitent în trei locuri diferite.

„Respectiv la Alba Iulia, unde s-a efectuat realizarea fundaţiei monumentului, care constă în turnarea a 10 coloane de circa 24 de metri adâncime şi a radierului concomitent cu prelucrarea şi finisarea anterioară montării a primelor elemente componente ale monumentului, la Simeria, unde se lucrează în flux tehnologic continuu pentru prelucrarea şi realizarea monumentului din materia primă preluată din Bulgaria, respectiv de la Vraţa, cariera furnizoare”, conform sursei citate.

Comunicatul menţionează că ministrul Ivaşcu s-a arătat „impresionat de modul în care se desfăşoară lucrările şi de amploarea acestora, exprimându-şi încrederea asupra realizării acestui obiectiv, cu sprijinul tuturor factorilor responsabili implicaţi, până la data aniversării marelui eveniment – 1 decembrie 2018”.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a alocat 18,8 milioane de lei pentru construcţia monumentului la Alba Iulia şi a punerii în valoare a obiectivului.

Contractul pentru realizarea monumentului a fost semnat de către MCIN cu sculptorul Mihai Buculei în iunie acest an. Potrivit contractului, autorul îşi asumă că monumentul va fi realizat, amplasat şi finalizat până pe 26 noiembrie cel târziu, la timp pentru festivităţile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 2018.

În 1993, în cadrul unui program iniţiat de Ministerul Culturii, a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale. Macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei a fost desemnată câştigătoare. Ulterior, concursul a fost reluat şi a dat acelaşi câştigător, respectiv soluţia propusă de Buculei. În 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.