Mozaic

A murit sociologul Achim Mihu

Sociologul, antropologul și filosoful clujean Achim Mihu a murit duminică, 14 octombrie 2018, la vârsta de 87 de ani. Mihu a fost moderator și consultant-organizator al tuturor celor 20 de ediții ale Festivalului „Lucian Blaga” de la Sebeș.

Sociolog, antropolog și filosof, Achim Mihu s-a născut la Cluj, în 12 iunie 1931, a început liceul la Sibiu, în refugiu, și l-a terminat în orașul natal. A absolvit Facultatea de Economie Generală la Universitatea din București, în 1954, apoi a fost repartizat ca asistent universitar la București. Ulterior a predat sociologia la Universitatea „Babeș-Bolyai”, unde a fost, pe rând, asistent, lector, conferențiar și profesor.

În 1070 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea din București.

A fost bursier la Universitatea Cornell (statul New York, SUA), a predat la Catedra de Cultură și Civilizație Românească „Nicolae Iorga” a Universității Columbia din New York (1974-1975) și a ținut cursuri doctorale la Universitatea Minnesota din Mineapolis (1978-1979).

În 1992, Achim MIhu a pus bazele Universității „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, al cărei rector a fost între 1992 și 2012.

Achim Mihu a fost membru al Asociației Americane de Sociologie și al Academiei de Științe din New York.

Dintre cele mai importante cărți scrise de Achim Mihu, enumerăm Sociometrie (1965), Sociologia americană a grupurilor mici (1970), ABC-ul investigației sociologice (1971), Marxismul și esența umană (1978), Meandrele adevărului (1983), Introducere în sociologie (1992), Lucian Blaga. Miorița cultă a spiritualității românești (1995), Antropologia culturală (1999), Sociologie (2008).

În anul 2001, a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar în anul 2009 i-a fost conferită medalia Senior al Cetății.

„Achim Mihu este un întâimergător în sociologia românească și antropologia culturală românească. Plus un constructor instituțional”, spunea despre el filosoful Vianu Mureșan, cu ocazia festivităților omagiale prilejuite de împlinirea vârstei de 75 de ani.

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu a vorbit cu aceeași ocazie despre profesorul Mihu în termeni elogioși. „Primul lucru care m-a șocat, în anul II, este că profesorul Mihu aducea la cursuri zeci de cărți. Am ajuns ca el, fac la fel acum și eu. El a fost determinant pentru mine și mulți alti sociologi. El ne-a vorbit în plin comunism despre realități simbolice, ordine simbolică. Nu ajunge să faci sondaje ca sociolog și anchete. Trebuie să aduci sociologia înapoi în cetate, să o socializezi. Este un Bourdieu român. El nu are corespondent în cultura româna, iar tratatul său („Tratat de sociologie”, 2008, Editura Eikon) este un eveniment cultural național și europeam. Nu există un astfel de tratat deschis către societate. El ne-a demonstrat că nu se pot cunoaște limitele societății și că nu poți fi un intelectual dezangajat. Atunci nu mai interesezi pe nimeni ce scrii sau spui. Este un intelectual autentic și mă bucur că am fost studentul său”.

„A plecat dintre noi pentru totdeauna profesorul Achim Mihu, sociolog, antropolog, psihosociolog și filozof român. (…) Ne-au rămas cărțile pe care le-a scris și amintirea unui Om, a unui Cărturar. Odihnească se în pace. Condoleanțe familiei”, a scris pe Facebook profesorul universitar Septimiu Chelcea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.