Administrație

De Ziua Națională, se vor depune oficial doar șase coroane și numai la Monumentul Marii Uniri

Ceremonialul depunerilor de coroane de flori va fi oficiat, în acest an, de Ziua Naţională, la Alba Iulia doar la Monumentul Marii Uniri, dacă acesta va fi finalizat până în 1 Decembrie. În schimb, oricine dorește va putea depune coroane la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu şi Mihai Viteazul şi busturile regilor Ferdinand şi Maria.

În mod tradiţional, manifestările organizate în „Oraşul Marii Uniri” de Ziua Naţională a României debutau în 1 Decembrie cu un ceremonial la statuia lui I.I.C. Brătianu, urmată de un moment similar la cea a lui Iuliu Maniu, ambele situate în „partea de jos” a oraşului, după care oficialităţile urcau în Cetate pentru a face acelaşi lucru la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul şi, mai nou, la busturile din faţa Catedralei Reîntregirii ale lui Ferdinand şi Maria.

Cele mai multe coroane, număr care ajungea la câteva zeci, au fost depuse an de an la statuia lui Mihai Viteazul, în apropiere de Sala Unirii.

De această dată, vor fi depuse în cadrul ceremoniei oficiale doar şase coroane de flori, din partea Preşedinţiei, Guvernului şi Instituţiei Prefectului Alba, Parlamentului, Consiliului Judeţean Alba şi Primăriei Alba Iulia, a menţionat, marţi, pentru Agerpres, viceprimarul Voicu Paul.

El a precizat că ceremonialul oficial va fi oficiat de această dată la Monumentul Marii Uniri. „Numai la monument vrem să facem (…). Noi anunţăm că oricine poate să depună în schimb coroane la statuile lui Iuliu Maniu, Brătianu, la Mihai Viteazul, la busturile regilor”, a adăugat viceprimarul.

Lucrările la Monumentul Marii Uniri, înalt de 22 de metri şi cu o greutate de 1.350 de tone, au început în această vară, însă ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, şi sculptorul Mihai Buculei au dat asigurări că obiectivul va fi finalizat până la 1 Decembrie.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.