Social

Rezultatele campaniei „Nu am făcut destul” de la Ighiu și Bistra

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, a organizat cea de-a cincea ediţie a campaniei „Nu am făcut destul”, care are ca scop depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural. Primele două localități au fost Ighiu şi Bistra.

Anul acesta, campania de testări gratuite se desfășoară în cinci judeţe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie şi noiembrie vor fi testate mai mult de o mie de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu. Campania a început în judeţul Alba şi a ajuns în localităţile Ighiu (13 octombrie) şi Bistra (14 octombrie).

Voluntarii de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj fac controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul şi trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la aluniţe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) şi pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol).

Voluntarii au reușit să testeze 165 de persoane (138 de femei și 27 de bărbați) la Ighiu și Bistra în weekendul trecut.

La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat în funcție de caz mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi.

La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, iar medicii le-au recomandat în funcție de caz mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi.

De asemenea, la Bistra medicul dermatolog a diagnosticat o pacientă cu risc crescut de cancer la piele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.