Social

Moaștele Sf. Grigorie Decapolitul au fost aduse spre închinare la Catedrala Reîntregirii

Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, au fost aduse vineri seara spre închinare la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la eveniment fiind prezenţi sute de credincioşi şi zeci de preoţi.

Racla a fost întâmpinată, în sunet de tulnic, de credincioşii prezenţi în număr mare în faţa Catedralei şi de un sobor important de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Irineu. De asemenea, racla a fost încadrată în timpul procesiunii care s-a desfăşurat în jurul Ansamblului Catedralei Reîntregirii de către elevi militari, care au purtat drapelul tricolor.

Aduse la Alba Iulia cu prilejul sărbătorii, în 21 octombrie, a Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, sfintele moaşte vor rămâne spre închinare aici până luni dimineaţa.

„Frumuseţea sărbătorii din acest an va fi sporită de prezenţa, în Catedrala arhiepiscopală, a moaştelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, grabnic ajutător în primejdii, precum şi râvnitor al dreptei credinţe. De asemenea, Sfântul Grigorie, ale cărui moaşte se află la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea, este recunoscut de către creştinii dreptslăvitori ca fiind mare tămăduitor de boli, puternic ocrotitor şi păzitor împotriva secetei, a focului şi a năvălitorilor răuvoitori, dar şi ajutător generos al tuturor celor care îl cinstesc după vrednicie”, se menţionează într-un comunicat transmis AGERPRES de către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Anul trecut, a fost adusă la Alba Iulia pentru închinare la acest praznic, sărbătorit îndeosebi în Alba, racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, considerată ocrotitoarea celor săraci şi tămăduitoarea celor bolnavi.

Sărbătoarea Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni – Cuvioşii Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Nicolae Oprea şi Sfinţii preoţi Mărturisitori Ioan şi Moise Măcinic – este o sărbătoare în special a credincioşilor ortodocşi din Transilvania. Cuvioşii Mărturisitori Visarion şi Sofronie au fost canonizaţi la Alba Iulia în urmă cu 63 de ani, iar Sfântul Mucenic Nicolae Oprea şi preoţii Mărturisitori Ioan şi Moise în 1992, fiind pomeniţi în data de 21 octombrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.