Social

Desene și eseuri dedicate de copii Marii Uniri de la 1918

Sute de elevi din clasele I-VIII din Alba au participat la un concurs dedicat Centenarului Marii Uniri, de pictură, poezie şi muzică, derulat de către Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi finanţat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În cadrul unei festivităţii găzduită, luni, de către Museikon Alba Iulia, au fost premiate, pe categorii, cele mai bune lucrări, cu câte 400 de lei pentru premiul I, 300 de lei pentru premiul al II-lea şi 200 de lei pentru premiul al III-lea. Fondul total de premii, asigurat de către finanţator, respectiv MCIN, a fost de 14.000 de lei, potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului judeţul Alba.

Pe lângă vernisajul unei expoziţii cu cele mai apreciate desene, copiii au citit din eseurile şi textele literare premiate, iar câteva formaţiuni corale au asigurat momentele muzicale. De menţionat că, la secţiunea muzică, premiul pentru cel mai bun cor a fost de 1.000 de lei.

Premierea câştigătorilor a fost făcută de către inspectorul şcolar general Marcela Dărămuş şi prefectul Dănuţ Hălălai.

Concursul Judeţean de pictură, poezie şi muzică „Marea Unire şi Idealurile Naţionale” vine să adauge contribuţia tinerilor care studiază în şcolile din judeţul Alba la descoperirea şi înţelegerea unui moment marcant din istoria neamului – sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Potrivit organizatorilor, prin acest concurs s-a dorit identificarea percepţiei plastice, literare şi muzicale a elevilor, felul în care înţeleg aceştia contextul istoric. De asemenea, s-a avut în vedere stimularea potenţialului artistic şi creativ al tinerilor şi identificarea celor talentaţi, promovarea talentelor autentice şi a capacităţii originale de transpunere a unei viziuni personale despre o realitate într-o lucrare literară sau artistică, apropierea tinerilor de istoria locală şi cunoaşterea culturii naţionale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.