Puşca de asalt de calibrul 5,56 x 45 de milimetri, de tip NATO, dar şi mitraliera de calibru rusesc, 14,50 x114 milimetri, vândută în America, ambele fabricate la Cugir, s-au numărat printre atracţiile mini-expoziţiei organizate, marţi, în poligonul de la Miceşti, de Batalionul 136 Geniu „Apulum”, în cadrul activităţilor organizate în cinstea Zilei Armatei Române.
„Este un produs pe principiul AKM-ului, însă are un calibru mai mic, 5,56 x 45 de milimetri. Este o puşcă automată, mai uşoară decât un AKM normal, datorită faptului că patul este din plastic, la fel şi mânerul. În faţă are un suport în care se poate prinde o lunetă sau un laser sau orice sistem de ochire dorit”, a explicat economist Andrei Sărmăşan, de la Direcţia Comercială a Fabricii de Arme Cugir (F.A.C.).
El a menţionat că această puşcă automată, de asalt, este o armă în testare. „Încă nu o facem la scară largă, este în dezvoltare şi omologare pentru Ministerul Apărării Naţionale”, a precizat Sărmăşan.
Puşca are peste trei kilograme.
F.A.C. produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, la F.A.C. se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.
Încă din 2011, conducerea societăţii de atunci vorbea despre încheierea unui acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional privind realizarea produsului „Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă”. Noua armă, un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma – cu lunetă, cu lanternă – urma să fie produsă la Cugir, dacă proiectul se finaliza, în câteva zeci de mii de astfel de exemplare.
Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme.
Şi Uzina Mecanică a fost prezentă cu un stand la expoziţie. A atras atenţia îndeosebi, datorită dimensiunilor mari, o mitralieră 14,5 x114 mm, calibru rusesc. „Se produce încă la noi. Se vinde, de obicei, la americani şi ei o dau mai departe. Se lucrează prin RomArm”, a menţionat Andrei Hoza, inginer mecanic la Biroul Tehnic al UM Cugir.
Mitraliera, care cântăreşte peste 100 de kilograme, poate fi amplasată şi pe TAB, poate fi folosită şi la sol. „Sunt şi antiaeriene, dar şi pentru blindaje”, a precizat reprezentantul UM Cugir.
La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm, accesorii, fiind unic producător de armament de calibru NATO 12,7X99 mm tub de oţel.
La activităţile organizate marţi, la Miceşti, au fost prezenţi şi peste 200 de copii, inclusiv de grădiniţă. Tinerii prezenţi au fost curioşi să vadă cum arată în realitate un vehicul Humvee şi în ce constă armamentul din dotarea unui ofiţer de la Forţele Speciale. Ei au primit explicaţiile necesare din partea unor ofiţeri de la Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” Târgu Mureş, care le-au prezentat arme Sniper, Shotgun, MPX sau UMP.
Copiii au aflat, de asemenea, care este semnificaţia Zilei Armatei Române şi le-au fost prezentate misiunile şi capabilităţile batalionului de geniu.
„Sărbătorim în avans Ziua Armatei Române. (…). Activitatea are mai multe roluri. Vrem să atragem şi copilaşii către cariera militară, vrem să le arătăm că armata poate fi şi frumoasă, nu numai periculoasă, cum zic unii”, a declarat, pentru Agerpres, comandantul UM 01684, locotenent-colonel Dumitru Boghiţoi.
Pe lângă expoziţiile statice de armament, muniţie şi tehnică de luptă, a avut loc o şedinţă demonstrativă de tragere, cu toate categoriile de armament, asupra unor ţinte din lemn, metal, beton, cărămidă. De asemenea, s-a desfăşurat un concurs de tir.
La final, cei prezenţi, inclusiv micii oaspeţi, au fost invitaţi să guste din iahnia de fasole, preparată la bucătăria rulantă de campanie.
Comentarii recente