Social

„Știi cum arăta România acum 20 de ani?”

Elevii Liceului de Artă din Târgu Mureş, care au participat la caravana regională de informare privind Uniunea Europeană, au aflat de la reprezentanţii Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alături de tinerii de la Asociaţia „Forum Apulum”, despre tabloul general al UE şi al României la nivel european.

Potrivit unui comunicat de presă al ADR Centru, discuţiile cu elevii de liceu s-au axat pe ce ştiu ei sau ce au auzit despre Uniunea Europeană, ce este şi cum a apărut, cine face parte şi ce face UE pentru ţări şi cetăţeni, ce înseamnă să fii cetăţean european în drepturi şi beneficii, în ce direcţie am dori să se îndrepte viitorul UE şi care sunt beneficiile unui stat membru.

„Această campanie se desfăşoară în contextul în care liceenii îşi doresc să afle informaţii despre UE, dar oferta educaţională pe teme europene este aproape inexistentă în licee. (…) Nevoia de informare devine cu atât mai importantă în perioada următoare cu cât mulţi dintre aceşti tineri vor participa pentru prima dată la vot, iar a ne cunoaşte drepturile şi obligaţiile sunt deja informaţii de domeniul culturii generale”, a declarat directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, citat în comunicat.

Printr-o prezentare animată, cu materiale informative, obiecte promoţionale, întrebări şi răspunsuri, elevilor le este prezentat tabloul general al Uniunii Europene şi al României la nivel european.

Reprezentanţii Europe Direct Regiunea Centru susţin că ora interactivă de cetăţenie europeană începe cu un exerciţiu de imaginaţie pentru elevi, pentru a ilustra faptul că actualele condiţii nu sunt cele pe care le-ar fi avut România dacă nu era stat membru UE.

„Ştiţi cum arăta România acum 15-20 de ani şi cum s-a schimbat datorită fondurilor şi politicilor europene? În 1998 blocurile şi oraşele erau cam toate la fel şi aveau o culoare gri – de beton, erau cozi la care stăteai o zi sau două pentru vize pe paşaport sau la control vamal pentru ieşirea din ţară, (…), majoritatea magazinelor erau de tip bazar cu marfă turcească şi nu se returna nici un produs, puteai cumpăra haine şi electrocasnice doar din magazin, drumurile aveau gropi sau denivelări şi nu prea existau două benzi pe sens, singura autostradă erau cei 100 de km Bucureşti-Piteşti, spitalele aveau echipamente vechi, toate şcolile aveau săli de clase, bănci şi aparatură vechi, nu existau computere în şcoli” se spune în comunicatul ADR Centru.

„Ştiţi acum cum e? La multe dintre îmbunătăţirile acestea, la creşterea nivelului de trai, la normalitatea de a putea să ieşi în 10 minute din ţară cu buletinul, pentru a plăti un abonament cu minute nelimitat cu 20 de lei, (…), a studia sau a beneficia de o bursă Erasmus şi a călători gratuit în Europa, a avea drumuri bune, echipamente moderne, condiţii şi drepturi europene sunt beneficii la care a contribuit Uniunea Europeană, prin programe, iniţiative, prin reguli şi regulamente, prin fonduri nerambursabile investite”, se mai arată în comunicatul oficial.

După acest exerciţiu de imaginaţie, referitor la evoluţia României, în cadrul acestor întâlniri cu elevii se trece la prezentarea situaţiei de la nivel european.

Următoarele întâlniri cu liceenii vor avea loc în Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Braşov, Sibiu şi Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.