Administrație

Regiunea Centru: 211 ambulanțe au fost achiziționate cu fonduri europene

Peste 200 de ambulanţe vor fi achiziţionate cu fonduri europene, până în toamna lui 2020, pentru cele şase judeţe din Regiunea Centru – Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Ultima zi a lunii octombrie 2018 a fost data în care s-a semnat unul dintre cele mai importante contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Este vorba de contractul pentru proiectul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), intitulat ‘Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale – Regiunea Centru’, prin care se vor achiziţiona 211 ambulanţe de diferite tipuri şi vor fi operaţionalizate şase echipaje de intervenţie, câte unul în fiecare judeţ al regiunii”, arată comunicatul citat.

Proiectul este un continuator al celor trei iniţiative similare implementate în Regiunea Centru între 2007 şi 2015, prin care au fost achiziţionate zeci de echipamente pentru dotarea a mai mult de 40 de unităţi mobile pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, la nivel judeţean, proiecte a căror valoare totală a depăşit suma de 63 de milioane de lei.

„Acum se achiziţionează autospeciale diverse pentru dotarea serviciilor judeţene de ambulanţă. Practic, are loc o înnoire a parcului auto al acestor servicii, cu resurse europene, la standarde moderne, cum autorităţile publice locale nu ar fi putut să asigure, din fonduri proprii sau numai din resursele bugetului de stat. Acest concept şi ideea acestor proiecte s-a născut în urmă cu circa 15 ani, chiar în Regiunea Centru şi datorită relevanţei şi a importanţei sale s-a extins, prin preluare, în toate regiunile României, devenind naţional”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Cererea de finanţare pentru acest proiect are ca beneficiar principal IGSU iar ca beneficiari direcţi, inspectoratele de profil şi serviciile de ambulanţă judeţene.

Obiectivul investiţiei este creşterea calităţii serviciilor medicale din faza prespitalicească prin îmbunătăţirea nivelului de dotare cu echipamente de transport şi alte echipamente specifice pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, inclusiv prin operaţionalizarea unor noi echipaje de intervenţie la urgenţele medicale şi dotarea acestora cu o parte dintre noile echipamente achiziţionate. De asemenea, se va asigura eficientizarea intervenţiilor la misiunile de căutare-salvare în zona montană, prin dotarea cu echipamente pentru transportul pacienţilor din zona montană.

Echipamentele achiziţionate în cadrul acestui proiect vor fi distribuite în fiecare judeţ din regiune. Având în vedere dinamica stării tehnice a flotei de ambulanţe la nivelul fiecărui judeţ, este posibil ca necesarul identificat la momentul scrierii cererii de finanţare să difere faţă de perioada ulterioară achiziţiei echipamentelor, arată ADR Centru.

Astfel, distribuţia iniţială este provizorie şi va putea suferi modificări în funcţie de nevoile operative curente, printr-o notificare la Autoritatea de Management. De asemenea, în numărul total de ambulanţe de tip B, IGSU poate modifica numărul de maşini cu tracţiune 4×4 faţă de cele cu tracţiune 4×2, printr-o notificare adresată Autorităţii de Management.

Valoarea totală a proiectului este de peste 87 de milioane de lei, din care peste 61 de milioane de lei provin de la FEDR, restul fiind reprezentat de contribuţia beneficiarilor, fiind menţinută proporţia de 70% fonduri europene nerambursabile şi 30% fonduri proprii.

Implementarea proiectului este prevăzută a se finaliza în data de 30 septembrie 2020.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.