Educație

Uite grila, nu e grila! Ministerul Educației se joacă cu nervii elevilor

Ministerul Educației Naționale (MEN) a publicat miercuri seară modelele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat, înainte să discute cu reprezentanții profesorilor, a părinților și a elevilor. Două ore mai târziu a retras subiectele.

Ministerul Educației o întoarce în privința introducerii testelor grilă la română și matematică, la bacalaureat și evaluare națională, la doar o zi de la anunţul introducerii acestora și publicarea modelelor de subiecte. Florian Lixandru, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, a declarat că vineri Ministerul Educației va decide în ce formă vor fi subiectele de la BAC 2019 și de la Evaluarea Națională. Lixandru a spus că modelele de subiecte au fost publicate ieri dintr-o eroare a Consiliului Național de Evaluare și Examinare. Modelele de subiecte au fost retrase de pe site.

În decursul zilei de miercuri, reprezentanții Ministerului Educației Naționale au anunțat că structura subiectelor pentru examenul de Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională va suferi modificări care vor fi aplicate chiar din acest an școlar.

Reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor nu au fost consultați

Miercuri seara, modele de subiecte au fost publicate pe site-ul MEN, doar pentru a fi retrase câteva ore mai târziu, fiindcă abia vineri ar urma să fie consultarea cu cei care au legătură cu învățământul.

Reprezentanţii elevilor susţin că nu au fost consultaţi cu privire la introducerea testelor grilă la examenele naţionale, precizând că schimbările au rolul de a creşte artificial promovabilitatea la Bacalaureat, pentru că răspunsurile vor putea fi mai uşor de copiat.

Prima apariție publică a ministrului interimar al Educației

Rovana Plumb, ministrul interimar al Educției, și-a făcut prima apariție publică după ce au apărut numeroase controverse în ceea ce privește decizia de a modifica structura examenelor, anunțând că se va întâlni, vineri, cu reprezentanții profesorilor, părinților și ai elevilor, pentru a discuta despre tema noilor modele de subiecte pentru anul 2019.

„Întâlnirea are ca obiect găsirea celor mai bune soluţii, astfel încât noile tipuri de subiecte să ofere o evaluare obiectivă a cunoştinţelor candidaţilor, în concordanţă cu programa şcolară şi cu prevederile legale în vigoare”, se arată într-o informare de presă trimisă, joi, de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a modificat structura subiectelor de examen, astfel încât acestea vor conţine 40% întrebări grilă, întrebări cu alegere duală sau întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals. Reprezentanţii MEN susţin că astfel răspunsul elevilor va fi notat obiectiv.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie). În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Prba scrisă, la Limba şi literatura română, va avea loc luni, 1 iulie, Limba si literatura maternă este programată în data de 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării se va desfăşura pe 4 iulie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.