Economie

Germania, Italia și Ungaria – principalii parteneri comerciali ai județului Alba

Germania este principalul partener comercial al judeţului Alba, fiind urmată, la mare distanţă, de Italia şi Ungaria, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Alba.

Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului Alba au fost, în primul semestru al anului, la export, Germania (77,4%), Italia (6,8%) şi Ungaria (2,1%), iar la import, Germania (71,3%), Ungaria (5,7%) şi Italia (5,1%), precizează DRS Alba într-un comunicat transmis Agerpres.

Valoarea exporturilor realizate de judeţul Alba în perioada ianuarie – iunie 2018 a fost de peste 1,2 miliarde de euro, iar cea a importurilor de aproape 1,1 miliarde euro.

Soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de peste 193,5 milioane de euro, cu 66,1% mai mic decât în perioada corespunzătoare din 2017, când acesta era de 570 milioane de euro, a menţionat DRS Alba.

Judeţul Alba deţine o pondere de 3,8% din valoarea totală a exporturilor României realizată în primele şase luni ale anului, importurile având o pondere de 2,7%.

Comparativ cu perioada similară din 2017, exporturile au fost mai mari cu 19 milioane de euro, respectiv cu 1,5%, în timp ce importurile au crescut cu peste 395 milioane de euro, adică cu 56,6%.

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în perioada ianuarie – iunie 2018 situează judeţul Alba pe locul 9 la exporturi şi pe locul 11 la importuri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.