Administrație

La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se fac operații de tiroidă cu aparat modern de neuromonitorizare

Medicii chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, formați în clinici universitare din Cluj-Napoca, dar și în spitale din Franța și Germania, efectuează operații de tiroidă cu ajutorul unui aparat modern de neuromonitorizare. Acest aparat reduce semnificativ riscurile intervențiilor chirurgicale.

Aparatul de neuromonitorizare se folosește în cazul chirurgiei tiroidiene sau paratiroidiene, fiind util pentru medici în majoritatea cazurilor în care operează gușa, dar și când operează pacienți care suferă de boala Basedow sau cancer tiroidian.

Șeful secției de Chirurgie din cadrul SJU Alba Iulia, dr. Flaviu Pițu, a declarat că acest aparat ghidează medicul în timpul operației, fiind util în identificarea și menajarea „nervilor recurenți”, care reprezintă o mare grijă a chirurgilor în timpul intervențiilor.

„Există un electrod inclus în tubul de intubație, o sondă de stimulare care generează un semnal sonor și un grafic ce ghidează chirurgul în disecție conducând la minimizarea leziunilor nervoase în cursul operațiilor pe tiroidă”, a spus dr. Flaviu Pițu.

Cu ajutorul acestui aparat, care nu se află în dotarea multor spitale din țară, riscurile operatorii în intervențiile pe tiroidă sunt mult mai mici.

Medicii îl folosesc, spre exemplu, când operează gușa, definită ca o mărire în volum a glandei tiroide peste volumul său normal, fiind o patologie larg răspândită la nivelul populației.

„Cauza apariției gușii este de obicei deficitul de iod din alimentație. Un aport adecvat de iod este condiția necesară elaborării hormonilor tiroidieni. Daca aportul de iod este redus și cantitatea de hormoni tiroidieni produși este scăzută, glanda tiroidă reacționează prin creșterea numărului celulelor producătoare de hormoni tiroidieni și implicit prin creșterea în volum a întregii glande”, a mai spus dr. Flaviu Pițu.

Potrivit medicilor, creșterea în volum a glandei poate duce la tulburări de deglutiție (înghițire), senzație de corp străin în gat sau respirație dificilă. Simptomele diferă în funcție de nivelul hormonilor tiroidieni. În cazul unui deficit de hormoni (hipotiroidism), poate apărea creșterea în greutate, căderea parului, constipație, intoleranță la frig, oboseală, încetinirea gândirii (dar și alte simptome), în timp ce în cazul unui exces de hormoni (hipertiroidism) apare neliniște, scădere ponderală, transpirații, palpitații diaree.

Pacienții trebuie să știe că atunci când tratamentul medicamentos eșuează ori în cazul suspiciunii sau descoperirii unui cancer tiroidian este indicată chirurgia tiroidiană.

De cele mai multe ori este indicată extirparea în totalitate a glandei tiroide, acest lucru prevenind o reapariție (recidivă) a gușii. În alte cazuri, când leziunile sunt limitate pe o parte a glandei, se extirpă doar jumătate din glandă (hemitiroidectomie). În acest caz se realizează un examen histopatologic extemporaneu (imediat) pentru a exclude prezența de celule maligne în jumătatea extirpată, în caz contrar fiind necesară lărgirea intervenției la întreaga glanda tiroida.

Durata spitalizării este de 2-3 zile, cicatricea postoperatorie este minimă iar ca medicație postoperatorie, în funcție de nivelul hormonilor tiroidieni, se va indica o tabletă zilnică cu hormoni tiroidieni. Alimentația cu lichide se va relua chiar din ziua operației. Recuperarea și reintegrarea socio-profesională este rapidă, pacienții revenind în câteva zile la regimul normal de viață.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.