Social

Monumentele funerare ale lui Samoilă Mârza și Ioan Arion, restaurate de autorități

Samoilă Mîrza, „fotograful Unirii”

Monumentele funerare ale „fotografului Unirii”, Samoilă Mârza, ale cărui oseminte erau la un moment dat în pericol de a fi exhumate din cauza neplăţii taxei de concesiune, şi „martirului Unirii”, Ioan Arion, stegar împuşcat în gara din Teiuş în timp ce venea cu trenul la Alba Iulia pentru a participa la Marea Adunare din 1918, au fost restaurate de autorităţile locale din Alba Iulia, urmând ca până la 1 Decembrie să fie şi resfinţite.

„Starea cea mai mare de degradare se afla la mormântul lui Samoilă Mârza, ‘fotograful Unirii’. (…) Starea lui a fost jalnică. Nimeni din urmaşi, din familie nu s-a mai ocupat (de întreţinerea mormântului – n.r.), iar la un moment dat era în pericol să fie vândut (locul de veci – n.r.)”, a declarat, pentru Agerpres, viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa.

De altfel, nici joi, la o săptămână de la „Luminaţie”, ritual prin care transilvănenii merg la mormintele celor dragi cu, în special, crizanteme şi candele aprinse, nu părea, spre deosebire de mormintele din jur, că la Samoilă Mârza cineva ar fi aprins o lumânare sau că ar fi depus o floare.

Potrivit viceprimarului, crucea, pe care se găseşte inscripţia „Samoilă Mîrza 1886 – 1967, Fotograful de la Marea Unire a României de la 1 Dec. 1918”, dar şi două fotografii, un portret al acestuia şi una de la Adunarea de la Alba Iulia, era „semiprăbuşită”.

El a menţionat că, odată refăcut, va fi un monument funerar „demn” de „fotograful Unirii”.

„Este ridicat monumentul funerar, iar piatra funerară va fi refăcută”, a precizat Gabriel Pleşa.

Deocamdată, firma angajată de Primăria Alba Iulia a finalizat monumentul de pe mormânt, realizat din marmură neagră, iar vechea piatră funerară a fost dată jos şi lăsată pe un mormânt din apropiere. Potrivit celor susţinute de viceprimar, pe noua cruce vor fi inscripţionate toate cele cinci fotografii-document realizate de Samoilă Mârza în 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, dar şi un text care urmează să fie conceput în aceste zile.

Rămas în posteritate ca „fotograful Unirii”, Mârza a realizat cinci clişee care au imortalizat momente surprinse în timpul Marii Adunări Naţionale din 1 Decembrie 1918. Pe lângă cele cinci fotografii, Samoilă Mârza a mai realizat trei cu consătenii săi din Galtiu. De asemenea, tot legat de Marea Unire sunt alte trei fotografii efectuate pe 14 noiembrie în curtea unei cazărmi din Viena, la slujba religioasă de sfinţire a primului drapel tricolor al Consiliului Naţional Român Militar.

Un alt monument funerar restaurat de autorităţile din Alba Iulia în Anul Centenarului Marii Uniri este cel al lui Ioan Arion, împuşcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegaţie din satul său natal, Agriş, comuna Iara, din Cluj, pentru a participa la Marea Adunarea Naţională.

„La mormântul lui Arion a fost mai puţin de lucru. Monumentul nu era atât de degradat, dar am refăcut cavoul în sine. Placa e tot din marmură neagră. S-a păstrat crucea originală, făcută din marmură de Carrara, pusă imediat după funeralii. Am încadrat-o în noul monument funerar”, a explicat viceprimarul.

Spre deosebire de mormântul „fotografului Unirii”, la cel al „martirului Unirii” erau depuse joi flori şi candele.

Ales de consătenii săi să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia, Ioan Arion a murit cu tricolorul în mână, după ce a fost împuşcat, potrivit presei vremii, de maghiari, care au tras asupra trenului care tocmai pleca din gara Teiuş. El a fost nimerit de două gloanţe, murind din cauza rănilor până când trenul a ajuns în Alba Iulia.

A fost înmormântat în cimitirul din Alba Iulia în 2 decembrie, la ceremonialul funerar fiind prezente şi diverse personalităţi. Chiar Samoilă Mârza a realizat atunci o fotografie cu sicriul deschis al lui Arion. Preotul din Alba Iulia care a oficiat slujba religioasă s-a preocupat apoi de ridicarea unui monument funerar pentru Arion.

Pe piatra funerară a acestuia este inscripţionat “Ioan Arion, din comuna Agriş – Iara, ucis mişeleşte de Garda Maghiară în Gara Teiuş în drumul spre Marea Adunare ţinută în Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918. Naţiunea recunoscătoare”.

Potrivit viceprimarului Gabriel Pleşa, autorităţile locale intenţionează să renoveze şi cavoul în care se află osemintele primului primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican.

„În total, am alocat pentru restaurarea celor trei monumente funerare suma de 130.000 de lei”, a precizat Pleşa.

Deşi are şase locuri, în cavoul familiei Velican se află doar osemintele lui, mort în 1937.

„Familia a fost prigonită după 1946, li s-a luat casa, iar soţia sa, doamna Georgeta, a murit la Cluj, unde este înmormântată. Noi ne dorim ca în viitor să facem demersurile pentru reînhumarea sa la Alba Iulia, lângă soţul ei”, a mai spus viceprimarul Pleşa.

Velican, de profesie avocat, a fost membru în Partidul Naţional Român, fiind cooptat în Consiliul Naţional Român. În această calitate a participat activ la pregătirile pentru Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Ca o recunoaştere a valorii lui organizatorice, Camil Velican a fost numit în data de 3 decembrie 1918 primar al oraşului Alba Iulia, devenind totodată şi primul primar român din Ardeal de după 1 Decembrie. Între 1922-1926 a ocupat funcţia de prefect, calitate în care a organizat festivităţile Încoronării din octombrie 1922. A murit în 1937, la vârsta de 58 de ani.

După venirea regimului comunist la putere, soţia sa, Georgeta, a fost persecutată şi arestată. Casa i-a fost naţionalizată în 1950, fiind evacuată din ea în patru ore. În 1952, i s-a impus domiciliu obligatoriu la Ocna Mureş. A decedat în 1968, în casa nepoatei din Cluj. A primit post mortem titlul de „luptător pentru rezistenţa anticomunistă”.

Autorităţile din Alba Iulia intenţionează să includă cele trei morminte într-un posibil circuit turistic, ţinând cont că accesul către acestea este şi unul uşor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.