Ministerul Afacerilor Interne distribuie pe Facebook o discuţie amuzantă, dar în acelaşi timp alarmantă, între un poliţist şi o şoferiţă care susţine că nu îşi poate lega centura de siguranţă deoarece şi-a pus silicoane.
Dialog între un poliţist, o şoferiţă şi el (pasager):
– Bună ziua! De ce nu purtaţi centura de siguranţă?
– Pentru că mi-am pus silicoane.
– Aveţi un certificat medical în acest sens?
– Păi, nu se vede? De ce îmi trebuie certificat?
– Pentru că numai medicul poate recomanda să nu purtaţi centura în astfel de cazuri! Şi domnul de lângă dumneavoastră tot cu silicoane?
– Ce vreţi să insinuaţi? Ne luaţi la mişto…
– Absolut deloc, dar nici el nu are centura pusă!
Pentru a elimina toate discuţiile referitoare la portul centurii de siguranţă, reprezentantul Poliției reamintește că sunt exceptaţi de la această obligaţie doar:
– conducătorii auto care execută manevra de mers înapoi;
– femeile în stare vizibilă de graviditate;
– conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
– instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice;
– examinatorul în timpul desfaşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
– persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă.
„Atenție! Dacă se constată folosirea frauduloasă a unei astfel de adeverinţe, este caz penal care se pedepseste cu închisoarea, atât pentru sofer, cât şi pentru medicul care a eliberat-o!”, avertizează Poliţia.
Lipsa centurii de siguranţă se sancţionează cu amendă şi două puncte de penalizare. Un punct-amendă este de 145 lei. Contravenientul achită pe loc sau poate achita în cel mult 15 zile lucrătoare de la data primirii procesului verbal de constatare a contravenţiei jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, adică suma de 145 de lei.
Comentarii recente