Mozaic

Cum au ajuns salariile „la stat” de două ori mai mari decât cele de „la privat”

Sursa infografic: www.facebook.com/ClaudiuNasuiUSR

În luna septembrie angajații la stat au câștigat cu peste 2.000 de lei mai mult decât cei din privat, afirmă, într-o postare pe contul său de socializare, deputatul Uniunii Salvați România (USR) Claudiu Năsui.

Potrivit calculelor deputatului „salariul mediu în întreaga economie a fost de 2.688 lei net (stat și privat). La stat a fost de 4.235 lei net pe lună, pe când în privat a fost de aproximativ 2.218 lei. O diferență de 2.017 lei net. Salariul mediu la stat în luna septembrie a fost deci aproape dublu celui din privat (mai precis este cu 91% mai mare). De ce această diferență? Pe scurt, cu cât este cineva mai aproape de centrii de putere în stat, cu atât i-se întâmplă lucruri mai bune: salarii mai mari, pensii speciale, zile libere mai multe, vouchere de vacanță, zi scurtă vineri, cursuri de ‘formare continuă’ la mare și la munte, etc”.

„Diferența aceasta enormă o știam dej.a S-a scris despre ea și cu ocazia legii salarizării”, spune Claudiu Năsui, reamintind că „doamna Olguța Vasilescu chiar ne dădea și o explicație a acestui lucru. Angajații statului, ne spunea ea, sunt plătiți mai bine pentru că sunt mai bine pregătiți decât restul românilor. Evident că nu este așa, ei sunt doar blindați cu hârtii. Dacă ar fi fost, într-adevăr, mai bine pregătiți, am fi văzut asta atunci când interacționăm cu statul. Am fi văzut ceea ce ei tot numesc „performanță” în funcția publică. Am fi văzut educație de calitate, sistem de sănătate care nu te omoară, kilometrii de autostradă și nu doar kilometrii de studii de fezabilitate care nu se materializează în nimic. Nu am fi văzut manuale școlare avizate chiar de ministerul educației, dar pline de greșeli ridicole”.

„Dar mai important decât diferența mare dintre salariul mediu de la stat și cel din privat”, afirmă deputatul USR, „este cum a evoluat aceasta în ultimii ani. Dacă în ianuarie 2017, când a venit PSD-ALDE la guvernare, salariu mediu în privat era de 1.966 lei și cel de la stat de 3.320 lei, exista deci o diferență de 1.354 lei. Acum, această diferență a crescut la 2.017 lei. Adică însăși diferența între cele două salarii a crescut cu 49%. Foarte mult”.

„Am văzut cum justifica doamna Vasilescu diferența dintre salarii de acum un an. Dar cum justifică creșterea atât de mare a diferenței? Sunt bugetarii cu atât mai productivi decât restul românilor din economia privată, încât să se justifice această diferență care tot crește?”, se întreabă Claudiu Năsui.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.