Administrație

Hava spune că peste 100.000 de oameni sunt așteptați de 1 Decembrie la Alba Iulia

Peste 100.000 de oameni sunt aşteptaţi să vină de 1 Decembrie la Alba Iulia, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Mircea Hava, care a prezentat, cu acest prilej, şi programul oficial al manifestărilor care se vor desfăşura de Ziua Naţională a României.

„Cred că trece de suta de mii”, a spus Mircea Hava, întrebat la cât apreciază numărul celor care vor veni să fie de 1 Decembrie în oraşul în care, în urmă cu 100 de ani, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România.

La rândul său, viceprimarul Voicu Paul a menţionat că pentru cei care vor veni în Alba Iulia cu autoturismele sunt pregătite câteva mii de locuri de parcare la cele trei intrări în oraş, de unde vor fi preluaţi, gratuit, din sfert în sfert de oră, de către autobuze în care li se va face un ghidaj de către voluntari.

„Avem cam 8.000 de locuri de parcare, în cele trei intrări în oraş, dinspre Cluj, Sebeş şi Ţara Moţilor. (…). O să anunţăm din timp ce străzi vor fi închise. Cred că doar în data de 1 decembrie, pe o arie mai mare din zona Cetăţii, vom închide circulaţia pe mai multe străzi. Nu vrem să blocăm oraşul. Suntem pregătiţi, împreună cu Poliţia naţională – vor fi câteva sute de poliţişti care vor dirija circulaţia şi o să fie probabil în data de 1, de pe la 7 până după-amiaza, după ce se termină şi parada şi începe spectacolul de folclor. Tot ce înseamnă preluarea cetăţenilor din locurile unde vor parca maşinile se face în data de 1 cu câteva zeci de autobuze, în care vom avea voluntari care vor explica unde trebuie să coboare, ce trebuie să facă, le vor povesti despre eveniment. Transportul va fi gratuit”, a declarat viceprimarul.

În ceea ce priveşte bugetul, Mircea Hava a spus că, deocamdată, banii provin de la nivel local, Consiliul Judeţean şi, punctual, pe anumite proiecte, de la Ministerul Culturii.

„S-a făcut o cerere pentru hotărâre de guvern să se aloce nişte bani. Azi va fi a nu ştiu câta oară când sun la Cabinet (cel al premierului Dăncilă – n.r.)”, a spus primarul, care a susţinut că i se spune mereu că prim ministrul este ba într-o întrunire, ba în alta, fiind pus astfel în situaţii „penibile”.

În altă ordine de idei, primarul a precizat că sosirea şefului statului este programată în jurul orei 15,00, urmând ca acesta să ţină un scurt discurs la Monumentul Marii Uniri, care va fi inaugurat de 1 Decembrie.

„La ora 15,00, va veni preşedintele. Vom trece pe pasajul ceremonial care face legătura între Catedrală şi Monumentul celor 100 de ani de Românie. Acolo vom avea un moment. Sper ca preşedintele să se adreseze oamenilor scurt, aşa cum ştie dânsul, după care vom veni la 15,30 să fim în dispozitiv pentru ceremonialul militar”, a spus Mircea Hava.

El a menţionat că nu vor fi depuse coroane de flori la monumentul în cauză, aşa cum s-a intenţionat iniţial.

Tradiţionalul ceremonial din 1 Decembrie al depunerii de coroane de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu şi Mihai Viteazul va avea loc, de această dată, în 30 noiembrie.

Tot în 30 noiembrie vor fi depuse coroane de flori la monumentele funerare, reabilitate cu acest prilej, ale „fotografului Unirii”, Samoilă Mârza, şi „martirului Unirii”, Ioan Arion.

Vor fi dezvelite, de asemenea, busturile lui Iancu Flondor, Woodrow Wilson şi Emmanuel de Martonne.

În 1 Decembrie vor exista mai multe momente simbolice la Sala Unirii şi în Piaţa Tricolorului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.