Politică

USR propune bugetare participativă în Sebeș

USR a depus vineri un proiect la Primăria municipiului Sebeş în vederea iniţierii bugetării participative, demers care presupune transferarea către cetăţeni a responsabilităţii decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiţii al oraşului, potrivit unui comunicat al formațiunii politice.

„Obiectivul iniţiativei vizează democratizarea modalităţii de luare a deciziilor de dezvoltare locală şi promovează participarea publică a cetăţenilor în scopul creşterii calităţii vieţii în oraş”, menţionează sursa citată, adăugând că acesta ar fi „primul exerciţiu de buget participativ din Municipiul Sebeş şi urmează să se desfăşoare pe parcursul anului 2020”.

Inițiativa are în vedere asigurarea unui cadru necesar atât pentru consultarea, cât şi pentru participarea în mod direct şi într-o manieră democratică a cetăţenilor în luarea deciziilor privind cheltuirea unei părţi din bugetul local. Astfel, membrii comunităţii se transformă, din simpli observatori, în protagonişti ai administraţiei publice locale, apreciază iniţiatorii.

Acelaşi proiect a fost depus de USR anterior şi la Primăria din Alba Iulia.

În România, municipiul Cluj-Napoca a fost primul oraş în care s-a implementat conceptul de buget participativ, începând din anul 2017, şi căruia îi este alocat un buget de două milioane de euro. Exemplul Clujului a fost urmat de Primăria Sibiu, la propunerea USR, mai arată comunicatul USR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.