Mozaic

Tomac (PMP) crede că reunificarea României și Basarabiei trebuie promovată la Bruxelles

Reunificarea Basarabiei cu România este un proces „realizabil”, „realist”, care „a şi început” prin acţiunea de redobândire a cetăţeniei române de către un milion de locuitori ai Republicii Moldova, a declarat duminică, la Alba Iulia, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac.

„Nu doar că este realizabil, ci a început”, a afirmat Eugen Tomac, întrebat într-o conferinţă de presă dacă mai este posibilă unirea României şi a Republicii Moldova în actualul context internaţional. Liderul PMP a adăugat că „dacă am fi avut o clasă politică un pic mai curajoasă, mai responsabilă şi cu un simţ al patriotismului mai dezvoltat, poate ea s-ar fi întâmplat deja”.

Eugen Tomac a amintit că, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, în 2009, procesul de redobândire a cetăţeniei române a fost deblocat şi că la ora actuală, din cei aproape 3,5 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, un milion deţin paşaport românesc, fiind cetăţeni cu acte în regulă ai României.

Președintele PMP a punctat că peste 60 din cei 101 deputaţi din Parlamentul de la Chişinău, “de toate culorile politice”, deţin cetăţenia română. “Deci, premise ca acest lucru să se întâmple există”, a adăugat el.

Liderul PMP crede că subiectul reunificării trebuie dus, „cu argumentele pe care le avem”, la Bruxelles, acesta urmând să fie, de altfel, unul din mesajele pe care partidul le va promova în campania de la europarlamentare.

Românii din Ungaria au „interzis” la manifestările dedicate unirii

În altă ordine de idei, Eugen Tomac, a declarat că îi va solicita ministrului de externe să reacţioneze faţă de „un gest condamnabil al Guvernului de la Budapesta”, care, potrivit parlamentarului, le-ar fi interzis profesorilor români din Ungaria să participe la o acţiune desfăşurată sâmbătă la Jula.

„Vin direct din Ungaria şi sunt de-a dreptul şocat de un lucru care s-a întâmplat sâmbătă în Ungaria”, a spus Tomac, care a precizat că „la acţiunea de ieri (sâmbătă – nota red.) li s-a interzis tuturor profesorilor români de la şcolile cu predare în limba română din Ungaria să participe la acest eveniment”

Preşedintele PMP a participat duminică, la Alba Iulia, alături de preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, şi de alţi membri din conducerea partidului, la o şedinţă regională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.