Social

„Zborul Unirii”, omagiat la 100 de ani printr-un ceremonial pe Câmpia Libertății de la Blaj

„Zborul Unirii” din 23 noiembrie 1918, prilej cu care a fost adus mesajul Guvernului României, aflat atunci la Iaşi, către fruntaşii români din Transilvania care pregăteau Adunarea de la Alba Iulia, a fost omagiat marţi printr-o ceremonie simbolică desfăşurată pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

După ce, în timp ce cerul a fost survolat de mai multe avioane, un ofiţer a fost întâmpinat de un copil, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Judeţean Bacău au transmis mesajele autorităţilor locale şi judeţene din Bacău către primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

„La fel ca acum 100 de ani, Blajul vă primeşte cu bucurie şi speranţă, dar şi cu credinţă că neamul românesc are puterea să se ridice la înălţimea marilor fapte ale înaintaşilor săi. Blajul păstrează cu sfinţenie cuvintele lui Simion Bărnuţiu care arată că ‘libertatea unui popor este bunul cel mai înalt şi naţionalitatea e libertatea lui cea din urmă’”, a spus primarul Gheorghe Valentin Rotar.

La evenimentul de pe Câmpia Libertăţii au fost prezenţi şi peste 100 de elevi olimpici din judeţul Bacău, precum şi consilieri judeţeni şi locali din acelaşi judeţ.

În 23 noiembrie 1918 a avut loc istoricul zbor pe ruta Bacău-Blaj, când locotenent aviator Vasile Niculescu şi căpitanul transilvănean Victor Precup au trecut munţii cu un avion tip Farman 40.

În plină iarnă, cu un avion cu carlinga deschisă şi cu instrumente de navigaţie rudimentare, cei doi au trecut munţii pentru a aduce mesajul Marelui Cartier General Român către Consiliul Naţional Român din Blaj prin care se anunţa hotărârea Armatei Române de a trece Carpaţii. „Zborului Unirii”, care a durat două ore, s-a efectuat la 2.600 de metri altitudine cu un Farman 40 nr. 3240, fiecare membru al echipajului fiind cu faţa protejată de un strat gros de parafină, singura soluţie pentru a supravieţui la minus 40 de grade Celsius.

Piloţii nu au avut nici paraşute, nici armament, iar carlinga fusese deschisă pe tot parcursul zborului. La întoarcere, pe lângă acte importante ce trebuiau să ajungă în Regat, au primit, în mod simbolic, o bucată de piatră care se păstrase din monumentul ridicat în anul 1848 de către români pe Câmpia Libertăţii din Blaj şi care fusese distrus de inamic.

Sute de oameni şi-au pus semnătura pe pânza avionului, fiind mesajul românilor din Ardeal către Guvernul de la Iaşi, anunţând Unirea care va avea loc peste doar câteva zile.

Acest zbor istoric ce a fost efectuat între Bacău şi Blaj a fost prima legătură a Transilvaniei cu România după Pacea de la Bucureşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.