Educație

Dumitru Prunariu, „Doctor Honoris Causa” al Universității „1 Decembrie 1918”

Ceea ce este inimaginabil astăzi poate deveni o realitate evidentă în viitor, crede singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, care a primit vineri titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, la propunerea Facultăţii de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti.

„Ne pregătim să zburăm din nou pe Lună şi, de data aceasta, şi spre o planetă adevărată – Marte, a cărei evoluţie este extrem de important să o cunoaştem pentru a vedea ce s-ar putea întâmpla cu Pământul nostru în viitor. (…) Suntem aproape convinşi că, acum puţine milioane de ani, planeta Marte era vie. Pe ea curgeau râuri, poate era vegetaţie şi viaţă. Înainte să ajungă omul pe ‘planeta roşie’ este necesar să investigăm cât mai amănunţit planeta şi semnăturile biologice de pe ea, trecute sau prezente. (…). Deci, Marte bate la uşă. NASA propune o misiune pilotată imediat după 2030, iar companii private propun să stabilească în 20-25 de ani colonii de mii de oameni pe această planetă”, a spus, în cuvântul său, gl. lt. (r) dr. ing. cosmonaut Dumitru Prunariu.

Acesta consideră că explorarea spaţiului cosmic şi a Pământului din spaţiul cosmic sunt necesare pentru mai buna cunoaştere a evoluţiei noastre în Univers, pentru progresul ştiinţific, economic şi social la nivel global.

„Informaţiile obţinute în acest domeniu (…) ajung să fie vitale pentru dezvoltarea în siguranţă a omenirii, acestea trebuind să fie cât mai uşor accesibile tuturor statelor lumii. Importanţa globală a acestor activităţi ajunge să plaseze într-o cheie minimă semnificaţia conflictelor politice actuale”, este de părere Prunariu.

În opinia acestuia, „ceea ce este inimaginabil astăzi poate deveni o realitate evidentă în viitor”.

Dumitru Prunariu a făcut referire şi la turismul cosmic, care ocupă deja un loc aparte pentru cei care doresc să admire planeta de la înălţimi cosmice şi îşi permit preţul de câteva zeci de milioane de dolari pentru o săptămână la bordul unui laborator spaţial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.