Mozaic

Centrul pentru Politici Locale: „Zone întregi din Ardeal încep să se distanțeze de București”

Centrul pentru Politici Locale își exprimă indignarea față de situația politică actuală și atrage atenția asupra faptului că România riscă să devină prizonieră in Transilvania, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

„Zone întregi din Ardeal încep să se distanțeze tot mai mult de București și urmează calea Occidentului”, declară reprezentanții Centrul pentru Politici Locale. „Politica indolentă dusă de Guvernul României, lasă practic centrul țării în mâinile Ungariei”, mai susțin aceștia.

Potrivit Centrului, o analiză profundă a situației actuale ar scoate la iveală faptul că lipsa de implicare a autorităților în aceste zone „a creat premisele separării lor de restul țării si a dus la apariția unui climat favorabil pentru acceptarea politicii promovate de Budapesta”.

„Pe fondul unor mari lacune de înțelegere a specificul unor zone cu populație maghiară, Budapesta a preluat inițiativa de a investi masiv în separarea lor de restul țării. Guvernul ungar a construit o strategie pe termen lung pentru a găsi căi de comunicare directă cu Transilvania, cu scopul vădit de a regionaliza Ardealul și de a-l separa de restul României. De ani de zile Executivul românesc s-a arătat total dezinteresat de așa zisul Ținut Secuiesc, unde sărăcia mergea mână în mână cu extremismul. Lipsa de investiții în Harghita și Covasna a creat un culoar favorabil politicii revizioniste dusă de Budapesta, care, de câțiva ani, alocă sume foarte mari de bani pentru proiecte de infrastructură culturală, educațională și de dezvoltare economică, pentru populația vorbitoare de limbă maghiară. Astfel, s-a ajuns ca, în mijlocul României să se creeze adevărate enclave separatiste, unde limba română este total străină și unde te poți trezi, ca într-o altă țară”, susține Costel Oprea, directorul Centrului pentru Politici Locale.

Centrul pentru Politici Locale solicită Guvernului României să intervină și să promoveze „o serie de măsuri concrete care să ducă la dezvoltarea acestor zone”, să susțină proiecte culturale si educaționale viabile „fără a anihila valorile comunității”.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.