Economie

Tribunalul Satu Mare a deschis insolvența unei firme cu un milion de lei în cont!

Cum se poate deschide o insolvență încrucișată, în care două firme au reciproc calitatea de „debitor”, respectiv „creditor”? Firma fără datorii reale se „reorganizează”, firma cu datorii la stat aprobă planul de reorganizare „fără distribuiri”, bugetul își ia țeapa. Și, la final, întrebarea fără răspuns „Cine ia banii?”

Fără minime verificări, Tribunalul Satu Mare a admis cererea de reorganizare a firmei Pop Grup Invest (din Negrești-Oaș, lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor) și a înlăturat creanțele tuturor creditorilor, cu excepția statului român. Creditorul majoritar, S22 MW Proiect SRL (Satu Mare, producție de energie electrică) este la rândul său în insolvență, astfel încât este cel puțin ciudată decizia de a nu-și recupera datoria, cu atât mai mult cu cât debitorul are banii în cont.
Din tabelele de creanțe aflate la dosarele de reorganizare, reiese că cele două firme își datorează bani reciproc. Astfel, potrivit BPI, S22 MW Proiect datorează firmei Pop Grup Invest 1.997.997,45 lei. Dar și Pop Grup Invest datorează la rândul său firmei S22 MW Proiect 3.661.571,82 lei. Potrivit planului de reorganizare, Pop Grup Invest nu va achita nimic din această creanță, iar S22 MW Proiect rămâne cu datoria, deși, contabil avea de recuperat o sumă mult mai mare.
Este surprinzător și faptul că termenul de reorganizare se întinde de la început pe durata maximă de 3 ani, dar singura plată prevăzută către bugetul statului este fixată în ultima lună a ultimului trimestru. Timp în care firma ar trebui să re „reorganizeze”. Atâta doar că pe toată perioada de reorganizare nu sunt prevăzute activități economice. Planul de reorganizare arată bine doar pe hârtie: societatea Pop Grup Invest nu a mai avut niciun contract din anul 2015, deci este greu de crezut că odată declanșată insolvența va avea mai multe, firma nu mai are echipamente și utilaje și niciun angajat, iar singurul bun este un autoturism în leasing, care nu poate fi vândut.
Așadar, în mod foarte suspect, o firmă fără datorii reale și cu bani în cont își cere singură „reorganizarea”, iar principalul creditor, o societate cu datorii la stat acceptă „reorganizarea fără distribuiri”.
Surse din mediul economic sătmărean afirmă că în spatele S22 MW Proiect SRL s-ar afla afaceristul Andrei Dângă, care ar avea la activ cel puțin zece insolvențe, toate finalizate prin faliment și cu datorii uriașe neachitate către bugetul de stat.
La final, rămâne fără răspuns o întrebare: ai cui sunt banii din contul firmei Pop Grup Invest, de ce nu îi vrea S22 MW Proiect și de ce nu au fost declarați în planul de „reorganizare”?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.