Economie

Creditele bancare, mai greu de obținut. Gradul de îndatorare a fost limitat

Gradul de îndatorare – atât pentru creditele de consum, cât și pentru cele ipotecare – a fost stabilit la cel mult 40% din venitul net pentru împrumuturile în lei, respectiv 20% pentru cele în valută.

Limitarea îndatorării este valabilă atât pentru cele accesate de la bănci, cât şi pentru cele de la IFN (instituții financiare nebancare).

Astfel, unui solicitant cu un venit net de 3.000 de lei îi va fi acceptat un credit cu o rată de cel mult 1.200 de lei, faţă de 1.413 lei, în prezent, dar o gospodărie formată din doi adulţi şi doi copii, cu venituri totale de 5.000 de lei net lunar, va avea acces la un credit cu o rată de 2.000 de lei, aproape de rata maximă de 1.996 de lei la care puteau spera în anul 2018.

Excepţie face achiziţionarea prin credit a unei prime locuinţe, pentru care solicitanții pot atinge o rată maximă de îndatorare cu 5 puncte procentuale mai ridicată, respectiv 45% şi 25%. Anterior acestor prevederi, gradul de îndatorare nu era limitat, iar media era de 55-60%, dar în unele cazuri putea ajunge şi la 80% din venituri.

Noile reglementări, inclusiv excepțiile, sunt stabilite prin Regulamentul BNR nr. 6 din 31 octombrie 2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 950, din 9 noiembrie 2018.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.