Sport

Cum au ajuns mănușile boxerului blăjean Nicolae Linca la Muzeul Sportului din București

România are la box o singură medalie olimpică de aur, amintește, într-o relatare audio, Europa FM. Medalia în cauză a fost câștigată în 1956, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, de către boxerul Nicolae Linca, născut la Blaj la 1 ianuarie 1929.

Mănușile cu care a câștigat finala se află acum la Muzeul Sportului din București. Muzeograful Valentina Mălîia spune că irlandezul Frederick Tiedt nu a fost singurul adversar al lui Nicolae Linca.

„Au prins avionul de Melbourne, 4 boxeri români. Deși nu erau favoriți, toți au urcat pe podium. S-a obținut un bronz prin Constantin Dumitrescu, două medalii de argint prin Mircea Dobrescu și Gheorghe Negrea și desigur, medalia de aur a lui Nicolae Linca. S-a accidentat încă din primul meci, când și-a fracturat mână dreaptă. A luptat în următoarele meciuri, inclusiv finala, mai mult împotrivă durerii decât cu adversarii.”

Nicolae Linca a câștigat cu greu finala. Doar 3 dintre cei 5 arbitri l-au dat învingător, dar a fost destul ca românul să intre în istoria Jocurilor Olimpice. De-a lungul carierei, boxerul român a disputat 306 meciuri oficiale, din care a pierdut doar 25. Pe lângă aurul olimpic, a mai câștigat două medalii de bronz la Campionatele Europene din 1953 și 1955.

În 2008, Nicolae Linca a pierdut lupta cu doi adversari care au secerat mulți boxeri: maladiile Parkinson și Alzheimer. A murit la Alba Iulia, la 79 de ani.

Nicolae Linca

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.