Administrație

34 de grădiniţe din Regiunea Centru pot fi reabilitate cu bani europeni

Aproape 1800 de copii de la 34 de grădiniţe din Regiunea Centru pot beneficia de investiţii din fonduri europene în modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ, informează Agenția de Dezvoltare Centru.

Acest fapt este posibil prin semnarea proiectului gestionat la nivel regional de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, prin care titularul – Ministerul Educaţiei Naţionale – alături de administraţia publică locală vor utiliza peste zece milioane euro pentru educaţia timpurie a copiilor.

Cele 34 de grădiniţe din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu beneficiază de posibilitatea de a-şi achiziţiona dotări şi echipamente, şi de a-şi finanţa, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, lucrările de reabilitare a clădirilor şi chiar unele construcţii noi. Este vorba de proiectul cu denumirea „Construcţii grădiniţe Regiunea Centru, cod MySMIS 125151”, a cărui valoare totală este de peste 48 milioane lei, din care aproape 40 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

Finanţarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea de clădiri noi pentru grădiniţele care se află în clădiri care nu mai prezintă siguranţă în exploatare, sunt amplasate în construcţii ce fac obiectul retrocedării sau au spaţii insuficiente şi inadecvate pentru acest tip de educaţie. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la un sistem educaţional de înaltă performanţă, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile.

Prin implementarea proiectului 34 unităţi de învăţământ vor fi reabilitate sau vor beneficia de construcţii noi şi de dotări corespunzătoare procesului educaţional pentru un număr de 1791 copii.

Proiectul are ca parteneri unităţile teritorial-administrative din Aiud, Săsciori, Făgăraş, Feldioara, Tărlungeni, Ticuşu, Zărneşti, Vâlcele, Belin, Sita Buzăului, Catalina, Chichiş, Dobârlău, Estelnic, Întorsura Buzăului, Măriniş, Porumbeni, Tuşnad, Acăţari, Apold, Cristeşti, Fântânele, Hodac, Hodoşa, Nadeş, Sângeorgiu de Mureş, Solovăstru, Sânpaul, Vânători, Viişoara, Avrig şi Bazna. Grădiniţele din toate aceste localităţi vor fi reabilitate şi dotate, cu sprijinul fondurilor nerambursabile Regio.

„Prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiţii în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru creşterea confortului şi a calităţii actului educativ, precum şi pentru a se achiziţiona echipamente moderne, potrivite cerinţelor actuale din învăţământ”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.