Social

Strat de zăpadă „absolut enorm” pe pârtiile de la Şureanu și Arieșeni


Domeniul Schiabil Şureanu (fotografie de arhivă)

Toate cele nouă pârtii ale Domeniului Schiabil Şureanu, din Munţii Sebeşului, unde zăpada atinge aproape un metru, chiar un metru şi jumătate în afara acestora,vor fi funcţionale la acest sfârşit de săptămână dacă vremea va fi stabilă, iar dacă va viscoli vor fi deschise doar patru dintre ele.

„Ultimele zile au adus, la Şureanu, o faţă cumplită a iernii: viscol extrem şi ninsoare abundentă. Practic, condiţiile meteo au depăşit orice aşteptări. (…) Din fericire, însă, vremea s-a stabilizat şi urmează condiţii meteo mai uşor de suportat. (…) Dacă vremea va fi stabilă, vor fi funcţionale toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil. Dacă, însă, va viscoli în continuare, atunci cu siguranţă pârtiile A1, A2, A3, S1 şi S2 vor fi închise, de asemenea şi instalaţiile care le deservesc (telescaunul şi teleschiul ‘Şureanu’)”, a transmis joi presei monitorul de schi Rareş Tileagă.

Potrivit acestuia, stratul de zăpadă este „absolut enorm” pe toate pârtiile şi, mai ales, în zonele de off-piste. „Vorbim de grosimi de peste 80 de centimetri, pe pârtie, şi de 150-200 de centimetri în afara pârtiilor. Aşadar, condiţiile de schi sunt remarcabil de bune, la Şureanu”, a menţionat Rareş Tileagă.

Lungimea totală a pârtiilor de la Şureanu este de 11 kilometri. Altitudinea maximă a domeniului este de 2.100 de metri.

Accesul spre pârtii este pe DN67 C Transalpina, iar de la lacul Oaşa, pe drumul forestier care trece prin Poarta Raiului, în lungime de 18 kilometri. În prezent, drumul forestier este practicabil, dar are încă multe porţiuni înguste cât pentru o singură maşină. Este imperativ să fie montate lanţurile, de la lacul Oaşa, pentru a evita orice soi de neplăcere pe acest tronson dificil.

Şi în Apuseni, la Arieşeni, se poate schia pe cele două pârtii în condiţii foarte bune.

Localnicii susţin că zăpezi „de asemenea proporţii” nu au mai fost de foarte mulţi ani.

„Sunt funcţionale ambele pârtii (Vârtop 1 şi Vârtop 2) ale domeniului schiabil. Zăpada este pur şi simplu din belşug, stratul bătătorit măsurând peste 100 centimetri grosime. Totodată, instalaţiile de transport pe cablu funcţionează în regim normal”, a precizat Rareş Tileagă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.