Administrație

Încă 18 tabere pentru sinistrați vor fi achiziționate în acest an

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a anunţat, vineri, la Alba Iulia, că în acest an vor fi achiziţionate încă 18 tabere pentru sinistraţi, urmând ca, la finalul implementării proiectului, să se ajungă la o capacitate totală de 8.000 de locuri.

„S-a mai semnat pentru încă 18 tabere. Noi vom ajunge să avem capacitatea de aproximativ 8.000 de oameni, să fie posibilă cazarea lor în taberele de sinistraţi, cu corturi, cu bucătării, cu absolut tot ceea ce e necesar pentru o tabără care să fie de o durată, să zicem, de săptămâni, nu neapărat de o zi, două, trei. (…). Anul acesta urmează să se mai livreze încă 18 tabere”, a declarat şeful DSU.

În vara anului trecut, tot la Alba Iulia, Raed Arafat a afirmat că primele tabere pentru sinistraţi din cele câteva zeci pe care România le va achiziţiona cu fonduri europene au ajuns în ţară.

La începutul anului trecut, prim-adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonel Cristian Radu, a anunţat că România va beneficia, printr-o finanţare europeană, de 36 de tabere de sinistraţi, destinate atât pentru acoperirea nevoilor interne, în cazul producerii unor dezastre, dar şi în cazul unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor.

„Taberele de sinistraţi sunt facilităţi containerizate care asigură atât cazarea persoanelor sinistrate, cât şi facilităţi de asigurare a hrănirii pe o perioadă de ordinul săptămânilor pentru minimum 200 de persoane. Acesta este un concept pe care noi l-am pus la punct relativ recent şi care face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană. România va beneficia de 36 de astfel de facilităţi la nivel naţional. Ele sunt destinate atât pentru acoperirea nevoilor pe plan naţional, în cazul producerii unor dezastre, dar şi pentru acoperirea nevoilor naţionale în cazul unor mişcări masive de migranţi din afara graniţelor”, explica atunci Cristian Radu.

El menţiona că, până în 2020, România trebuie să asigure capacitatea de a gestiona mişcări necontrolate ale populaţiei de ordinul miilor de persoane. „Vom asigura această capacitate prin dotarea cu tabere de sinistraţi”, preciza Radu. Potrivit acestuia, taberele vor fi distribuite pe întreg teritoriul, dar cu deosebire pe punctele de intrare majoră în ţară, respectiv zona Banatului şi a Dobrogei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.