Social

Steagul comunei Lupșa, realizat în anul Centenarului, a ajuns la Muzeul Național de Istorie

Un steag al comunei Lupşa, realizat de localnici în anul Centenarului Marii Uniri, copie a celui realizat în urmă cu 100 de ani, a fost adus vineri la Muzeul Naţional de Istorie a României, care are în custodie drapelul original.

A fost organizat un ceremonial la care au participat reprezentanţi ai localităţii din judeţul Alba şi oficialităţi de la Bucureşti. Corul bisericii ortodoxe din Lupşa, condus de dirijorul Cosmin Bădău, a intonat melodia „Iancule mare”.

„În şirul lung al manifestărilor româneşti pentru Centenarul Marii Uniri am ajuns să ne întâlnim la Bucureşti lupşenii cu cele două steaguri istorice, de o valoare cu totul specială, aici, în Muzeul Naţional de Istorie a României, şi să facem un eveniment important şi pentru gazdele noastre şi pentru bucureşteni şi pentru lupşeni şi pentru istoria manifestărilor Centenarului Marii Uniri. Suntem (…) în punctul zero al istoriei româneşti şi vrem să construim, să clădim, să deschidem un eveniment care va rămâne în minţile, în memoria noastră şi a generaţiilor care urmează. Lupşa a dat cele două steaguri – steagul de la 1918, steagul lupşan al Marii Uniri, piesă de tezaur, piesă de valoare foarte mare pentru Muzeul Naţional de Istorie, exponat al lunii noiembrie 2018 – şi steagul nou, al lupşenilor, cel de la 2018, cel pe care-l aducem sfinţit în biserica Lupşei, botezat în cristelniţa românismului de la Alba Iulia la 1 decembrie 2018, binecuvântat de arhiepiscopul Irineu şi adus spre ştiinţa naţiunii şi întâlnirea cu fratele mai mare la Bucureşti”, a declarat, în deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Ioan Vlad.

Din delegaţia care a adus la Bucureşti steagul centenar au făcut parte parohul Ioan Vasii, primarul Dănuţ Bârzan şi locuitori din comuna Lupşa.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat că steagul pe care muzeul îl găzduieşte este o parte din istoria României.

„Aşa ceva nu şi se întâmplă foarte frecvent în viaţă, ca stând în faţa steagului pe care strămoşii dumneavoastră l-au ţesut în urmă cu 100 de ani, în acel moment pe care l-au aşteptat o mie de ani, momentul în care şi-au luat soarta în mână, să fim aici, la Muzeul Naţional, locul unde se păstrează cele mai importante comori ale naţiunii şi între acestea, pot să spun cu mândrie, şi steagul ţesut de femeile lupşene în zilele dinainte de Marea Adunare de la Alba Iulia. Pentru Muzeul Naţional cinstea şi responsabilitatea de a se îngriji de acest steag care a trecut prin toate vâltorile istoriei acestei ţări în ultima sută de ani, este un miracol. A supravieţuit datorită faptului că la Lupşa au existat oameni cu suflete mari care au înţeles că viitorul ţării se clădeşte pe trecut şi au păstrat acest steag ca o relicvă, aşa cum este el, o relicvă extrem de importantă. Nu este numai al lupşenilor, este, în acest moment, prin strădania multor intelectuali, prin strădania unor oameni cu suflet mare, el este parte din istoria acestei ţări”, a afirmat Ernest Oberlander-Târnoveanu.

El a precizat că steagul realizat de lupşeni la 1918 se află la loc de cinste în expoziţia care a fost deschisă, în noiembrie 2018, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la desăvârşirea unităţii naţionale a românilor.

Evenimentul s-a încheiat cu intonarea Imnului Naţional de corul locuitorilor din comuna Lupşa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.