Social

Absolvenții cu studii universitare reprezintă aproape 5,5% din șomerii din județ

Aproape 5,5% din şomerii din Alba înregistraţi în judeţ la sfârşitul lunii decembrie erau cu studii universitare, iar un sfert dintre cei fără un loc de muncă au absolvit un liceu sau o şcoală postliceală, potrivit unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) citat de Agerpres.

Rata şomajului în Alba la finele anului trecut a fost de 3,36%, fiind înregistraţi în evidenţele AJOFM un număr de 5.657 de şomeri, din care 2.535 femei.

Din totalul celor peste 5.600 de şomeri, cei mai mulţi, respectiv 3.832, erau persoane care nu mai beneficiau de indemnizaţie.

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, majoritatea, adică aproape 3.600, provenea din mediul rural.

„Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu studii gimnaziale şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Alba (69,48%). Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 25,03 % din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 5,49%”, se arată în raportul menţionat.

În ceea ce priveşte structura şomerilor înregistraţi pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, 1.577 sunt persoane foarte greu ocupabile, 3.503 greu ocupabile, 392 mediu ocupabile, iar 185 uşor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM, explică raportul citat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.