Administrație

Anchetele privind explozia de la Fabrica din Cugir, încă departe de finalizare

Rezultatele expertizei pe care Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani o efectuează în cazul deflagraţiei produse în noiembrie la Fabrica de Arme Cugir şi soldată cu decesul unei angajate, sunt necesare pentru finalizarea anchetelor.

„Este încă în faza de cercetare. Noi am făcut atunci primele demersuri, respectiv fotografii, măsurători la faţa locului, am luat declaraţii de la cei implicaţi, am strâns documente, am colaborat cu Parchetul. A fost comandată o expertiză de specialitate, reprezentanţii INSEMEX au fost la faţa locului, au luat probe, urmează să ne comunice şi nouă la finalizare”, a explicat şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Alba, Vasile Suciu, întrebat de corespondentul Agerpres care este stadiul investigaţiei referitoare la ceea ce s-a întâmplat în toamna anului trecut la Fabrica de Arme Cugir.

Potrivit lui Vasile Suciu, expertiza realizată de INSEMEX va fi gata, cel mai probabil, în primăvară. „Noi, până atunci, suntem practic în ‘stand by’ cu acest dosar. Aşteptăm rezultatele lor, după care vom încerca să finalizăm dosarul”, a adăugat şeful ITM Alba.

La rândul lor, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au precizat că finalizarea cercetărilor în acest caz este “strâns legată” de rezultatele expertizelor derulate de către INSEMEX şi ITM.

Într-un răspuns dat Agerpres de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, se menţionează că se efectuează cercetări, cu privire la infracţiunile de ucidere din culpă, distrugere din culpă, nerespectarea măsurilor de securitate în muncă şi neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă, de către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Oraşului Cugir, sub conducerea şi supravegherea unui procuror.

La acest moment al anchetei, cercetările vizează stabilirea circumstanţelor în care s-a produs decesul persoanei vătămate, iar urmărirea penală se efectuează cu privire la faptă, nu cu privire la vreo anumită persoană fizică sau juridică, au precizat cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

O explozie, urmată de incendiu care s-a manifestat cu degajare mare de fum, s-a produs în 12 noiembrie 2018 la Fabrica de Arme Cugir, într-un tunel de testare a muniţiei. O angajată, dată iniţial dispărută, a fost găsită carbonizată. Femeia ieşise din tunelul de testare a muniţiei, unde a avut loc explozia, dar s-a întors după telefon, moment în care a fost surprinsă de incendiu, potrivit prefectului de Alba, Dănuţ Emil Hălălai.

„Din câte am înţeles, femeia s-ar fi întors după telefon. Acest lucru i-a fost fatal şi a fost surprinsă de incendiu”, a declarat, la vremea respectivă, prefectul judeţului Alba.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.