Administrație

Bugetul pe 2019 nu cuprinde banii necesari pentru Autostrada Sebeș – Turda

Proiectul de buget a fost făcut public joi seara. Pentru autostrada Sebeș-Turda s-a propus alocarea a 160 milioane lei, sumă insuficientă în condițiile în care numai pentru loturile 1 și 2, pe care CNAIR vrea să le vadă gata anul aceasta, ar fi nevoie de peste 550 milioane lei, potrivit calculelor G4Media.ro.

118 noi kilometri de autostradă le-au promis șefii de la Drumuri anul acesta șoferilor, chiar dacă nu știau ce bani vor primi de la Ministerul de Finanțe. Constructorii să lucreze că bani sunt, au spus reprezentanții CNAIR.

În octombrie și noiembrie șefii de la Drumuri speră să deschidă traficul pe primii 41 de kilometri, loturile 1 și 2, din autostrada Sebeș-Turda. Pentru ca o astfel de promisiune să devină realitate, constructorii trebuie să apese serios pedala. Anul trecut mobilizarea acestora a lăsat de dorit, mai ales cea a grecilor de la Aktor, care abia au ajuns în ianuarie 2019 la un grad de execuție a lotului 2 de 49%, cu circa 5% peste nivelul din ianuarie 2018.

Ceva mai bine stau italienii de la Pizzarotii care construiesc primii 17 kilometri din șoseua de mare viteză. Aceștia au realizat 61% din lucrări.
CNAIR le-a plătit până acum celor doi constructori 53,8%, respectiv 44,3% din valoarea contractelor.

Dacă lucrările la cele două loturi de autostrada s-ar termina anul acesta, asta însemnă că CNAIR ar trebui să deconteze până în decembrie facturi de peste 555 de milioane de lei.

Potrivit proiectului de buget, pentru autostrada Sebeș-Turda se propune alocarea a 160 milioane de lei credite bugetare.

Iar din acești bani ar trebui plătite și facturile rămase neachitate către constructorii loturilor 3 și 4, care au fost inaugurate anul trecut, și care se ridică, potrivit calculelor G4Media.ro pe baza datelor CNAIR, la circa 71 milioane lei.

Reprezentanții Companiei de Drumuri nu-și fac, însă, griji. Citiți analiza integrală aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.