Administrație

Vești liniștitoare pentru șoferi: Camerele CNAIR nu funcționează ca radare fixe

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vine cu clarificări după informațiile potrivit cărora Poliția Rutieră ar urma să folosească din 2019 camerele de supraveghere ale CNAIR pe post de radare fixe.

„Nu există un protocol încheiat între CNAIR SA și Poliția Română privind folosirea în regim de radar a camerelor foto/video amplasate pe drumurile publice. Camerele foto/video care aparțin CNAIR sunt folosite doar pentru identificarea autovehiculelor care circulă pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale fără a dețin rovinietă sau care tranzitează podurile dunărene fără a achita tariful de trecere (peaj), ori pentru a identifica situațiile care afectează siguranța circulației”, transmite Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

De altfel, înregistrarea vitezei de circulație cu o cameră foto care doar face fotografii ale numărului de înmatriculare este tehnic imposibilă, din punct de vedere al echipamentului propriu-zis și a softului, spun oficiali ai Companiei de Drumuri. Un astfel de echipament ar fi și imposibil de omologat. În urmă cu câțiva ani au existat însă astfel de cereri din partea Poliției care au fost respinse de către CNAIR.

Presa a semnalat că Poliția Rutieră ar fi semnat un protocol cu CNAIR și că va folosi radarele fixe din 2019. Sistemul funcționează cu ajutorul unor senzori montați în asfalt, care se declanșează la trecerea cu roțile din față ale autovehiculului, deci camerele radar nu pot fi păcălite.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.