Economie

Detectoarele de incendiu de la Solina nu s-au „ridicat” la înălțimea necesară

Fabrica Solina din Alba Iulia, distrusă de flăcări la sfârşitul săptămânii trecute, era prevăzută cu sisteme de detectare-semnalizare în caz de incendiu, dar focul a izbucnit deasupra locului în care acestea erau amplasate, potrivit primelor concluzii ale cercetărilor efectuate de pompieri.

Rezultatele finale ale anchetei privind cauzele incendiului de la Solina sunt aşteptate în aproximativ zece zile.

„La nivelul operatorului economic existau sisteme de detectare-semnalizare în caz de incendiu, dar incendiul s-a produs deasupra acestora, din cercetările noastre. Comisia de cercetare acţionează şi acum la faţa locului. Este o comisie mixtă. Rezultatele le vom avea undeva la sfârşitul săptămânii viitoare. Vrem să identificăm şi să mergem pe toate pistele, să luăm în considerare toate aspectele, astfel încât să fim cât mai aproape de stabilirea cauzei probabile de incendiu”, a declarat, marţi, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Unirea” Alba, colonel Adrian Guia.

El a menţionat că în prezent se acţionează cu un număr redus de forţe, acţiunea pompierilor militari fiind conjugată cu cea a operatorului economic. La faţa locului se află, potrivit şefului ISU Alba, şi reprezentanţi ai asiguratorului, care au în vedere să monitorizeze fiecare metru pătrat din suprafaţa fabricii.

„Mai sunt focare izolate, la care nu putem ajunge din cauza elementelor de construcţie – elemente din tablă, schelet mecanic. Pe măsură ce decopertăm zona, acţionăm pentru lichidarea şi a ultimelor focare de incendiu”, a precizat şeful ISU Unirea Alba.

Pompierii au continuat şi în cursul nopţii de luni spre marţi intervenţia pentru lichidarea focarelor rămase în perimetrul fabricii de condimente. Marţi, pompierii care acţionează sunt ajutaţi de utilaje grele, puse la dispoziţie de un operator economic contractat de grupul Solina şi care au rolul de a facilita accesul spre focarele de incendiu ascunse.

Fabrica, cea mai mare cu acest profil din România şi una dintre cele mai importante din Europa de Est, la care lucrau aproape 300 de angajaţi, a fost inaugurată în ianuarie 2011. Din 2017, aceasta a devenit parte a grupului francez Solina.

Conducerea Solina România a anunţat duminică, printr-un comunicat de presă, că va face toate eforturile necesare pentru a le asigura angajaţilor “continuitate, siguranţa locului de muncă şi perspectiva viitorului”.

„Conducătorii grupului francez Solina au declarat ferm că nu vor renunţa la activităţile de producţie din România. În perioada imediat următoare, activităţile de producţie vor fi transferate către alte fabrici ale Solina Group din Europa, temporar, până la remedierea situaţiei din România”, se mai precizează în comunicatul citat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.