Politică, Social

Liberalul Florin Roman vrea plafonarea pensiilor celor care s-au reangajat în sistemul public

Vicepreşedintele PNL Florin Roman a anunţat, vineri, la Alba Iulia, că săptămâna viitoare va depune, în Parlament, un proiect de lege privind reglementarea cumulului pensiilor cu câştigul salarial.

Potrivit inițiativei anunțate, pe perioada în care un pensionar lucrează în sistemul bugetar, pensia acestuia va ar urma să fie plafonată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, respectiv 2.108 lei.

„O să depun luni în dezbatere parlamentară un proiect de lege privind reglementarea cumulului pensiilor cu câştigul salarial”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, liberalul Florin Roman, deputat de Alba.

Roman a menţionat că proiectul vizează în special beneficiarii pensiilor speciale care, ulterior, se reintegrează în sistemul public. El a făcut referire în acest sens la doi consilieri din cadrul Cancelariei prefectului de Alba, precum şi la ministrul de externe, Teodor Meleşcanu.

„Au ieşit din sistemul de apărare sau de ordine publică, cu pensii speciale, iar a doua zi au devenit consilieri ai prefectului, ai subprefectului. (…). De regulă, oamenii ăştia îşi găsesc imediat ‘culcuş’, fie la Prefectură, fie la Consiliul Județean, fie la primării, oriunde. (…). Proiectul îşi propune să aibă plafonată acea pensie pe perioada cât lucrează la stat la nivelul salariului minim brut pe economie aferent bugetului pe anul în curs. Deci, domnul Meleşcanu, care încasează venituri de 70.000 de lei din salariu, de peste 10.000 de lei din pensie, potrivit datelor din presa centrală, dacă acest proiect de lege va deveni lege, domnul Meleşcanu nu mai poate lua pensie de 10.000 de lei pe lună, poate lua o pensie de 2.108 lei, cât e salariul minim brut aferent bugetului de stat pe anul 2019. I se suspendă diferenţa de pensie de la 2.000 până la 10.000 de lei pe perioada în care lucrează în sistemul bugetar”, a declarat liberalul Florin Roman.

Parlamentarul PNL a opinat că actuala majoritate ar trebui să susţină respectivul proiect de lege, întrucât „prin Ordonanţa 114 au venit cu tot felul de măsuri de constrângere bugetară”.

Florin Roman a explicat că în proiect se face referire la toate pensiile, dar că, din calculele pe care le-a făcut pe studiul de impact, 98% în această situaţie, respectiv s-au reîncadrat la stat, sunt beneficiarii pensiilor speciale.

„Nu am dorit să merg pe o anumită categorie întrucât putea fi invocat motivul de discriminare între categoriile de pensionari”, a explicat Roman.

Liberalul a mai opinat că proiectul poate duce şi la o realocare a forţei de muncă din sectorul public către sectorul privat, ceea ce, pe termen mediu şi lung, ar avea drept consecinţă o stabilitate a forţei de muncă şi scăderea deficitului forţei de muncă din sectorul privat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.