Mozaic

Ce salarii au vânzătorii din supermarket-uri? Cine plătește mai mult și cine mai puțin?

Dintre cei zece retaileri străini din comerțul alimentar, şase plătesc, în medie, aproximativ 2.100 de lei, lunar, angajaților, potrivit unui clasament realizat de Ziarul Financiar.

Cel mai bine sunt plătiți angajații Lidl, cu 3.200 de lei, pe când Profi plăteşte la jumătate.

Profi şi Cora plătesc cele mai mici salarii, de sub 2.000 de lei net lunar, pe când Lidl şi Metro sunt cei doi jucători care au salarii peste media pieţei. Mai exact, Lidl plăteşte cu 50% peste piaţă.

Calculele ZF privind salariul mediu net au fost realizate pornind de la cheltuielile cu personalul declarate de retaileri şi de la numărul mediu de salariaţi din 2017.

Statistica arată că în retailul alimentar activează 18 companii mari, cu afaceri de 55,9 miliarde de lei în 2017, 235 de companii medii (10,8 mld. lei), 2469 de firme mici (15,6 mld. lei) și 49.258 de microîntreprinderi (14,5 mld. lei).

„Principalii jucători din piață, Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan și Mega Image și-au consolidat rețelele, iar extinderea geografică a atins un nivel extrem de ridicat. Investițiile semnificative în deschiderea de noi unități și mai ales în publicitate au spulberat, practic, concurența micilor jucători, magazinele independente, buticurile de cartier devenind o prezența tot mai rară. Confruntate cu dificultăți financiare, prinse în constrângerile tot mai puternice ale distribuitorilor de alimente și băuturi, multe dintre magazinele mici s-au închis sau au fost preluate de marii jucători”, arată o analiză KeysFin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.