Educație

Un matematician este cel mai tânăr Doctor Honoris Causa al Universității din Alba Iulia

Matematicianul Ashkan Nikeghbali, în vârstă de 44 de ani, profesor la Universitatea din Zurich, este cel mai tânăr deţinător al titlului de Doctor Honoris Causa (DHC) conferit de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

„De regulă, suntem obişnuiţi ca o astfel de sărbătoare să se realizeze pentru personalităţi cu ani mulţi de activitate ştiinţifică. Dar, de multe ori, matematica nu se încadrează în acest tipar. (…) Profesorul Ashkan Nikeghbali a obţinut numeroase premii şi distincţii pentru realizările sale ştiinţifice. (…) Din perspectiva contribuţiilor ştiinţifice ale profesorului Ashkan Nikeghbali, remarcăm, în cele peste 50 de articole publicate, o varietate de direcţii de cercetare, de la statistica matematică la teoria numerelor, de la analiza armonică la procese stohastice. Astfel, principalele sale contribuţii de cercetare în matematică sunt legate de matematica financiară, teoria numerelor, teoria matricelor aleatoare şi teoria proceselor stohastice”, a afirmat, în „Laudatio” rostit vineri, în cadrul evenimentului de decernare a titlului de DHC matematicianului Ashkan Nikeghbali, lectorul Lucian Popa, de la Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti.

Iniţiatorul demersului de conferire a titlului de DHC matematicianului Ashkan Nikeghbali este Daniel Breaz, rector al Universităţii din Alba Iulia şi ministrul Culturii care, din cauza „programului prea încărcat”, nu a putut ajunge vineri la festivitatea de la Alba Iulia.

Ashkan Nikeghbali, care este căsătorit cu o româncă, a obţinut titlul de doctor în matematică la 30 de ani. Acesta are o carieră „excepţională” pe plan academic, fiind titular la Institutul de Matematică al Universităţii din Zurich, Elveţia, şi invitat permanent la alte universităţi din Europa şi SUA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.