Sănătate

Imaginea unei fetiţe plângând și a unei ex-militante FARC însărcinate, nominalizate la World Press Photo 2019

Fotografie nominalizată pentru World Press Photo of the Year la concursul de fotografie World Press (Credit: John Moore, pentru Getty Images/World Press Photo handout via Ruters)

Fotografia unei fetiţe de imigranţi plângând, reţinută la frontiera dintre SUA şi Mexic, şi cea a unei foste militante FARC însărcinată, realizată de fotografa franco-spaniolă Catalina Martin-Chico, sunt două dintre cele şase instantanee nominalizate la premiul World Press Photo 2019, relatează miercuri EFE.

Fundaţia World Press Photo, cu sediu la Amsterdam, a anunţat miercuri nominalizaţii la premiul pentru cea mai bună fotografie a anului, selecţionate dintr-un total de 78.801 de imagini realizate de 4.738 de fotografi din 129 de ţări.

Poza realizată de Martin-Chico o prezintă pe Yorladis, o fostă membră a Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) aşezată pe un scaun cu tricoul ridicat şi lăsând la vedere starea avansată de sarcină în timp ce partenerul ei este culcat în pat alături de ea.


Catalina Martin-Chico, for Panos/World Press Photo handout via Reuters

„Este o mare fotografie care reflectă o mare istorie”, a spus Lars Boering, directorul concursului World Press Photo, referitor la fenomenul denumit «baby boom» înregistrat în rândul fostelor membre ale gherilei FARC în ultimii ani.

Partizanelor gherilei le era interzis să aibă copii în timpul conflictului armat cu statul columbian şi erau nevoite să recurgă la avort, sau să-i lase la bunici pe copilaşii lor.

Yordalis, protagonista din imagine, a făcut cinci avorturi dar a decis să ducă această sarcină până la capăt în urma acordurilor de pace semnate la Havana în noiembrie 2016. Directorul World Press Photo a considerat imaginea valoroasă în contextul încheierii istoricului conflict cu gherila FARC.

O altă imagine nominalizată, „Fetiţă plângând la frontieră”, o arată cu lacrimile şiroind în întuneric pe Yana, o fetiţă de nici doi ani, în timp ce mama ei oprită la frontieră este percheziţionată de grăniceri. Poza realizată de John Moore a devenit virală anul trecut deoarece a adus în atenţie şi a făcut vizibilă politica lui Doland Trump de separare a familiilor la frontieră.


Foto: (c) Chris McGrath, for Getty Images/World Press Photo handout via Reuters

O altă imagine nominalizată la premiul World Press Photo 2019 este cea realizată de Chris McGrath la Ambasada Arabiei Saudite de la Istanbul, la două zile după asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, în care se vede un funcţionar închizând în spatele său porţile unui gard de metal pentru a opri tumultul reporterilor străini.

„Este profund simbolică şi o metaforă a atacurilor suferite de nenumărate ori de presă, precum şi un omagiu adus lui Khashoggi”, a explicat Lars Boering.

Consecinţele unui presupus atac chimic la Guta, în Siria, este o altă imagine nominalizată anul acesta la World Press Photo, în care se văd patru victime culcate pe pat sau aşezate pe scaun cu privirile pierdute.


Foto: (c) Marco Gualazzini, for Contrasto/World Press Photo Handout via Reuters

Portretul unui băiat din Ciad, având drept fundal un zid în care sunt desenate naiv mai multe arme, şi poza unei grănicere din Zimbabwe, purtând armă şi camuflată sub un morman de frunze, completează cele şase imagini nominalizate.

Câştigătorul va fi anunţat la 11 aprilie, într-o ceremonie care se va desfăşura la Amsterdam.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.