Mozaic

34% din populație stie ce este 5G, iar 22% a auzit de Internetul Obiectelor

Conform unui studiu de piață al ANCom, 34% din populația României a auzit despre 5G, iar 22% despre „Internetul Obiectelor” (Internet of Things – IoT), informează arbitrul pieței de telecomunicații.

4% din populație deține personal sau în gospodărie obiecte inteligente care pot fi conectate, utilizatorul tipic de IoT din România fiind, conform studiului, tânăr, cu studii superioare, cu venituri ridicate și care provine din mediul urban. „Acestea sunt primele semne ale urmatorului salt socio-economic major, dupa internet. Cel in care obiectele inteligente, conectate, fac parte din viata de zi cu zi a romanilor”, a afirmat Sorin Grindeanu, presedintele ANCom.

Gradul de cunoaștere a conceptului de IoT

Conform studiului ANCom, 22% dintre români au auzit despre IoT, persoanele din grupele de vârsta 16-30 ani și 31-45 ani fiind familiarizate cu IoT într-o proporție mult mai ridicată (peste 30%) decât cele de peste 46 ani (7-10%).

IoT este mai cunoscut în gospodăriile în care venitul lunar este de peste 6.000 lei (43%), în timp ce în doar 14% din gospodăriile cu venituri maxime de 3.000 lei acest concept este familiar.

În funcție de ocupație, notorietatea IoT în rândul elevilor/studenților și persoanelor active (patroni/angajați) este mult mai mare (28-46%), decât la cele inactive (pensionari, șomeri) – 8%.

Notorietate și așteptări privind 5G

O treime dintre respondenți cunosc termenul de 5G, profilul acestora fiind similiar cu cel al celor care cunosc conceptul de IoT.

Odata cu implementarea 5G în Romania, 47% dintre respondenți se așteaptă la o acoperire națională mai bună, 31% la o viteză mai mare de download/upload de fișiere pe internet și 26% la mai putine probleme cu conectivitatea.

Pentru a obține un set de informații relevante în ceea ce privește utilizarea IoT de către utilizatorii finali – persoane fizice, ANCOM a comandat un studiu de piață care a fost realizat de Metro Media Transilvania în perioada octombrie – decembrie 2018. Acesta a fost efectuat pe un esantion total de 3.066 respondenți, dintre care 1.461 erau utilizatori de IoT (marja de eroare ±2,6%) și 1.605 nu erau utilizatori de IoT (marja de eroare de ±2,5%).

Internetul obiectelor (IoT) este o infrastructură globală pentru societatea informațională care permite funcționarea unor servicii avansate prin interconectarea obiectelor (fizice și virtuale) pe baza tehnologiilor informaționale și de comunicații interoperabile, existente și viitoare. Obiectele inteligente care dețin caracteristica de a putea fi conectate la internet, fiind astfel încadrate în categoria IoT, și care au fost luate în calcul pentru acest studiu sunt: electrocasnice, ceas/brățară, senzori pentru locuință, contoare, centrala termică/climatizare, automobil, dispozitive de divertisment, echipament sportiv etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.