Educație

O mie de elevi au „îmbrățișat” primul liceu de stat românesc din Transilvania

Peste 1.000 de elevi au „îmbrăţişat”, în cadrul unui eveniment organizat marţi, primul liceu de stat românesc din Transilvania, înfiinţat în urmă cu 100 de ani la Alba Iulia, la scurt timp după Marea Unire.

Fiecare având în mână câte un balon galben, elevii, proveniţi nu numai de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, ci şi de la alte şcoli generale din Alba Iulia, posibili viitori liceeni la această unitate, au participat la „Marea îmbrăţişare”, unul dintre evenimentele aniversare organizate pentru a marca împlinirea unui veac de la înfiinţarea instituţiei. Alături de diriginţi, elevii au înconjurat clădirea colegiului şi s-au ţinut de mâini timp de 5 minute.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat şi foşti elevi ai liceului, cum ar fi un colonel în retragere, stabilit în prezent în Timişoara, şi care a urmat şcoala aici în perioada 1954 şi 1957.

Potrivit directorului Valer Cerbu, actualul colegiu a fost primul liceu de stat românesc din Transilvania.

Ideea înfiinţării acestui liceu a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919, când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor, se menţionează în istoricul colegiului, postat pe site-ul unităţii şcolare.

Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc pe 3 februarie 1919, şcoala primind denumirea simbolică de Liceul de Stat „Mihai Viteazul”.

Liceul, care era unul de băieţi, a funcţionat iniţial în localul fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare. După ce Parlamentul României a votat alocarea sumei de 25 milioane de lei pentru ridicarea unui nou edificiu, pe un teren donat de către o familie din Alba Iulia, lucrările au debutat în aprilie 1923, însă finalizarea construcţiei s-a realizat abia în 1940.

Din 1960, liceul a primit denumirea de „Horea, Cloşca şi Crişan”, iar din 1999, i s-a atribuit denumirea de Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”. Acesta este considerat o unitate etalon a învăţământului din Alba.

La deschiderea actualului an de învăţământ, 2018-2019, a fost prezent la festivitate şi şeful statului, Klaus Iohannis.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.