Mozaic

România are doar doi chirurgi cardiovasculari pediatri. Unul e la București, celălalt, la Cluj-Napoca

În România se nasc, anual, cel puțin o mie de copii cu malformații la inimă. Pot avea o viață normală, însă numai dacă sunt operați la timp, iar acest lucru se întâmplă doar în cazul a jumătate dintre ei. Alţii, cu puţin noroc, ajung în străinătate.

În România, există şase secţii pentru astfel de operații, însă numai pe hârtie. În realitate, unele dintre ele stau încuiate, altele își deschid ușile sălilor de operație numai de câteva ori pe an, atunci când vin medici străini să opereze benevol. Altele, deloc. În România sunt doar doi medici care pot face astfel de operaţii complexe, scrie digi24.ro. Unul dintre ei este chirurgul Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Andrei Bârsan, medic chirurg, Bucureşti: „Sălile sunt absolut ok în sensul că există pompă de circulație extracorporal, partea de anestezie, ventilatorul de anestezie, scule, truse absolut ok. E ca afară, nu am ce să mă plâng. Anul trecute s-au operat 69 de bolnavi aici plus 32 de cataterisme cardiace. Cam 100 de bolnavi pe an. Secția e deschisă din 2016”.

La Spitalul de copii Grigore Alexandrescu nu pot fi făcute operații în continuu pentru că există un singur medic. Ușile secției sunt deschise când cineva vine în vizită sau când medici străini vin în România să salveze viețile copiilor, care sunt puse pe o listă de așteptare.

În București mai există o secție de chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Marie Curie. Nici aici nu se operează continuu pentru că echipa nu este completă.

În ultimii 6 ani, numărul pacienţilor operaţi în România a scăzut de la un an la altul. Dacă în 2012 erau puţin peste 1.900 de operaţii în ţară, în urmă cu un an erau puţin peste 1.400. În 2015, erau operaţi în ţară 1645 de pacienţi şi erau trimişi în străinătate 212. În 2016 erau operaţi în România 1.657 de pacienţi şi plecau 201, iar în 2017 erau operaţi în România 1.553 de pacienţi şi au plecat în străinătate 252.

Statul Român decontează 2,5 milioane de lei, anual, pentru operaţiile în străinătate.

Chirurgul Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca spune că operează pe an în jur de 100 de pacienţi.

„Nu operez foarte mulți pentru că ăsta este al doilea aspect al problemei. Materialele și tot ce implică această chirurgie cardiacă pediatrică costă mult. Mai mult decât la chirurgia cardiacă de adulți. Un conduct valvulat pulmonar care costă 4 mii de euro. O valvă pentru un adult costă un sfert din această sumă, ca să vă faceți o idee. Și asta ne limitează activ, lipsa fondurilor. Eu la Cluj operez în jur de 100 de pacienți pe an pentru că pentru atâția bolnavi primim bani la Casa Natională de Asigurări și de pe programul național de chirurgie cardiacă”, spune Chira.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.